„Bürokraatia masinavärk liigub Eestis suhteliselt efektiivselt, võimaldades omandi üleminekut ühe omaniku käest teisele nii lühikese ajaga nagu seda on neli nädalat,“ sõnab John Everitt portaalis globespanproperty.com avaldatud ülevaates.

Everitti sõnul oli 1990. aastate esimesel poolel Eestis tavaks, et välismaalastelt küsiti kinnisvara eest kõrgemat hinda, kuid tänaseks on kinnisvaraturg küpsusproovi läbinud ja välismaalastest on Eestis saanud lisaks ostjatele ka kinnisvaraarendajad. 

Tema hinnangul muutub välismaalaste ja eestlaste sissetulekute vahe üha väiksemaks ja järjest suuremal hulgal inimestel on võimalik endale kinnisvara soetada.

„Enamuse Eestis tegutsevate kinnisvaramaaklerite tegevus vastab teatavatele standarditele ja kinnisvaras kehtivatele reeglitele ning välismaalastel ei tasu pettasaamise pärast üleliia muretseda,“ märgib Everitt.

Everitti sõnul tunnevad Eestis tegutsevad pangad välismaalastele laenamisest ainult rõõmu, kuigi neile ei kehti nii soodsad laenutingimused, kui Eesti kodanikele. Siiski on intressimäärad Everitti arvates väga soodsad kõigile laenajatele.

„Kuna Eestis on käimas ehitusbuum ja on vajadus vähemalt 3000 eluaseme järele aastas, siis on kauplemine luksus, mida ostjad ei saa endale lubada,“ leiab Everitt.

Kindlasti ei soovita Everitt välismaalastel kinnisvara osta ilma maakleri vahenduseta. „Ostes kinnisvara riigis, mis on sulle tundmatu, satub isegi kogenud kinnisvarainvestor hätta,“ usub Everitt.

Everitti hinnangul on praegu Eestis kõige suurem nõudlus 2 - 3 toaliste korterite järele, mille arv on eriti kasvanud äärelinnades. „Olukord on vastupidine teiste Balti riikide pealinnades – Riias ja Vilniuses – kus on kõige suurem nõudlus 1 – 2 toaliste korterite järele,“ lisas Everitt, kelle arvamuse kohaselt on viimastel aastatel kasvanud nõudlus Tallinna vanalinnas asuvate eluruumide järele ja seda nii ostjate- kui üüriturul.

Eriti soodsa hinnaga on võimalik leida kinnisvara Eesti maapiirkondades, kus viimaste aastatega on tulnud müüki varasemat tunduvalt rohkem kinnisvara.

Everitt hindab ostuprotsessi Eesti üsna efektiivseks – see võtab tavaliselt aega 30 – 60 päeva ning sõltub enamasti sellest, kui kiiresti suudetakse saada aeg notari juurde.