„Suurenenud üüripakkumiste arv peegeldab Tallinna korterituru üldist aktiivust ning uute korterite lisandumist nii müüki kui selle järgselt üüriturule. Samas on hinnatõus kestnud väga pikalt ning nüüd terendab eest stabiilsuse periood,“ prognoosis portaali juht Tarvo Teslon.

Tesloni sõnul on seni üüripakkumiste hinnad liikunud enam-vähem samas rütmis korterite ostu-müügihindadega, mis on tänaseks pidurdunud harjumatult madalaks 2-3-protsendilisest hinnatõusuks. See annabki alust arvata, et üürihindade kiire kasvu hoog hakkab raugema ja stabiliseerub vähemalt esialgu tänasele tasemele.

Kui viimastel aastatel on portaalis olnud Tallinna üüripakkumisi keskeltläbi 800 ringis, siis veebruari lõpus oli neid juba 1041, mis on viimase viie aasta suurim number. Aastaga on Tallinna korterite üüripakkumiste arv portaalis suurenenud 17%.

Eelmisel aastal tehti Tallinnas 8800 korteritehingut. Uusi kortereid tuli müüki 2200, uusi kortereid müüdi 1800. Kõik need näitajad on oluliselt kõrgemal kui aasta või paar tagasi.

„Kinnisvaraturu aktiivsuse taga on palju tegureid. Ühelt poolt on juba aastaid olnud madalad intressimäärad ja tööpuudus, samal ajal on aga palgad kerkinud ja majandus kasvanud. See on toonud turule ka nn üüriinvestorid, kes ostavadki kinnisvara selleks, et see välja üürida,“ selgitas Teslon suurenenud pakkumiste tagamaid.

Sellised väikeinvestorid soetavad enamasti uusi ühe- ja kahetoalisi kortereid, mis siiani on üüriturul kiiresti kaubaks läinud. Nüüd on aga Tesloni hinnangul tekitatud praeguseks mõningane ülepakkumine hinnaskaalasse 500-550 eurot jäävate kahetoaliste üürikorterite turul. „Üürile võtja seisukohast on see muidugi hea – valikut on rohkem ning ka hinnatõus on peatunud.“

Portaali Tallinna üüripakkumiste keskmine hind oli veebruaris 9,70 €/m², mis on aastatagusest 8% kõrgemal. Samas on tegemist peamiselt statistilise hinnatõusuga, mis on tingitud uute ja kallimate korterite lisandumisest üüriturule.„Korterite üürihindade tegelik kasv pidurdus juba 2015. aastal, mil ka korterite ostu-müügihinnad leidsid horisontaalse liikumissuuna.