Sucksdorff tõdes, et tema kinnisvarabüroo ootas suuremat ostuaktiivsust, vahendab Äripäev. "Kas seda nüüd just pohmelliks nimetada või mitte, aga jaanuaris on olnud rahulikum, kui ootasime. Eelmise aasta lõpp oli selgelt tavalisest aktiivsem."

Kaks aastat järjest on november-detsember olnud müügis aktiivsed kuud, kuid jaanuaris on müük ära langenud. Samas oli detsember tavalisest aktiivsem ja seetõttu prognoosis Uus Maa, et ka jaanuar tuleb pisut parem, märkis ta. Sucksdorffi arvates ostjad alles kohanevad euroga, ehkki vaiksema müügi põhjusi võib olla teisigi.

"Nõustun küll, et tegu on europohmelliga," kinnitas 1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter. "Detsembris tehti tavatult palju tehinguid, käisime notaris isegi jõulude ja aastalõpu vahelisel nädalal. Jaanuaris tuli aga täielik vaikus."

Ta meenutas, et on sellist olukorda kogenud vaid korra, 2005. aasta lõpus, kus aastavahetuse eel osteti nii massiliselt kinnisvaratehingutele lisanduva käibemaksu vältimiseks.

Arco Vara Kinnisvarabüroo ASi juhatuse liikme Mart Saa hinnangul ei saa väita, nagu põeks Tallinna kinnisvaraturg europohmelli, kuid ostjal on euroga harjumiseks aega vaja. Tema sõnul oli ka 2010. aasta algus vaiksem ning aktiivsem elu algas märtsis-aprillis. "Usun, et 2011 ei erine sellest suuresti, pigem isegi ennustan kevadeks aktiivsemat turutegevust, kui see oli aastal 2010," avaldas ta lootust.