10.-13. aprillini toimus Tallinna messikeskuses ehitusmess "Eesti Ehitab". Vaprad ja ilusad noored mehed ja neiud kui missikandidaadid pakkusid värvikülluses prospekte ning kutsusid oma käega katsuma häid ja paremaid ehitusmaterjale, tööriistu.

Võin omast käest öelda, et see mõjub. Kui paar aastat tagasi vaatasin messil Veluxi katuseaknaid veel kaugelt, siis nüüd uurisin nende konstruktsiooni ja võrdlesin hindu. Alateadvuses nägin seda akent juba oma katusel.

Aga silmad näevad ka suuri palgikoormaid, mida eesti mehed peavad messilinna vedama. Seepärast on kahju, et ligi 250 näituseboksist oli nii raske leida midagi ainult Eestis toodetut, aga kõik väljasttoodu nõuab ju üha rohkem palgikoormaid.

Selles valguses meeldisidki enam aktsiaseltside Aseri Tellis, Est-Stein, Columbia Kivi, Fibo-Eesti (valmistab Häädemeestel keramsiittooteid), Viisnurk (pehmed puitkiudplaadid Pärnust), Elvex (ohutu ehitusklaas), Viljandi Aken ja Uks esindused. Meeldis, et sain neilt kaasa korraliku teabematerjali, kinnituse, et nende tooted on looduslähedased.

Miks aga ikkagi nii vähe eestimaist? Arvan, et õigem oleks palgikoormaid välja vedades mõelda Lääne tehnoloogia sissetoomisele. Olen kindel, et paljut messil nähtut on võimalik ka kodus toota. Siis ehk ei peaks korraliku vannitoa eest kolme väiketalu maha müüma. Ja tööd saades võiksid ka lõunaeestlased mitte alateadvuses, vaid tegelikult katusele Eestis toodetud akna paigaldada ning sealtkaudu Euroopasse piiluda.

AGU NEEDO,

ehitusteooria õpetaja Võrust