Jättes käsitlusest kõrvale küsimuse, kas on eetiline rääkida võõrtööjõu impordist, kui kümned tuhanded oma maa kodanikud on tööta, juhiksin tähelepanu küsimuse teisele tahule.

Balti Laevaremonditehase puhul on tegemist üsna tüüpilise näitega sellest, kuidas tööandja püüab vältida investeeringuid tööjõu koolitamisse, kuigi ta ise seda tööjõudu vajab. Tänapäeval on koolitus kallis. Võib arvata, et 300 keevitaja koolitamine tippkeevitajaks maksab mitu miljonit krooni. Muidugi ei taha ükski ettevõte sellist raha välja anda, kuid see on ühepäevaperemehele iseloomulik lähenemisviis antud küsimuse puhul.

Tegemata investeeringuid tööjõu koolitusele jõuame varem või hiljem olukorrani, mil tuleb pillid kokku panna. Kus peitub lahendus?

Erinevatel andmetel on meil Eestis 3000-5000 keevitajat, neist tippkeevitajaid alla 500. Kui paljud neist on tööga hõivatud, selle kohta mul andmed puuduvad, kuid on ilmne, et potentsiaalne kontingent, kellest võiks täienduskoolituse kaudu saada tippkeevitajad, on olemas.

Küsimus on koolitajates. Ka need on olemas, siinsamas - Tallinna Mehaanikakoolis. Nimetatud kutseõppeasutuses on koostöös firmaga Berufsbildung Hamburg-Osteuropa sisustatud 48-kohaline kaasaegseima tehnikaga varustatud keevituseriala õppetöökoda. Viis kutseõpetajat on saanud vastava koolituse Saksamaal, mille kohta omavad eurokutseõpetaja kutsetunnistuse. Keevitusosakonna juhataja on läbinud euroinseneri täienduskoolituse. Koolil on sõlmitud koostööleping TüV Nordi esindusega Eestis, mis annab kursuse läbinutele võimaluse sooritada eksam siinsamas Tallinnas ja positiivse tulemuse korral saada ka vastav eurosertifikaat. See on just see, mida vajab BLRT ja ka teised masinatööstuse ettevõtted, kes on huvitatud oma toodangu ekspordist.

Tallinnas on veel teinegi kool, Lasnamäe Mehaanikakool, kus on samuti võimalik saada keevitaja erialal nii esma- kui ka täienduskoolitust rootslastega koostöös sisustatud õppetöökojas.

Ja veel. Kui koolituse tellijal tekib kahtlus meie kutseõpetajate tasemes, võib kool BHO kaudu tellida lektorid ka otse Saksamaalt. Koolitus läheb siis ainult kallimaks.

üLO OJASSOO

Tallinnast