Euroopa Komisjonis aasta lõpus ringlema hakanud ideest kaotada postiteenusele kehtiv käibemaksuerinevus on kinni haaranud ka meie konkurentsiamet, kes tegi rahandus- ja majandusministeeriumile ettepaneku kaotada liht­kirjade ja pakkide nullprotsendine käibemaksumäär. Kui va­litsus konkurentsiametiga nõusse jääb, toob see kaasa lihtkirja, tähitud kirja ja postipaki markide kallinemise 20 protsendi võrra.

Eesti Posti juhatuse esimehe Ahti Kallaste kinnitusel suhtub postifirma ameti ettepanekusse pooldavalt. „Meie seisukoht on, et käibemaksuerisus võiks kaduda 1. jaanuarist 2011,” märkis Kallaste. Kuna ettepanek tähendaks margi hinna kallinemist, oleks sellise tähtaja juures tagatud mõistlik etteteatamise aeg.

Kallaste hinnagul võib margi hinna tõus tuua kaasa küll saadetiste mahu mõningase vähenemise, kuid tema sõnul on enamik postiteenusest, näiteks kataloogikaubad, ka praegu käibemaksuga maksustatud. Maksuvabade saadetiste kogumaht on umbkaudu 10 protsenti. „Meie hinnangul tooks käibemaksu erisuse kaotamine riigile 2011. aastal lisaks 20 miljonit krooni,” lisas ta.

Konkurentsiameti sideteenistuse juhataja Margus Kasepalu sõ­nul on lihtkirjade ja pakkide erinev käibemaks oluline konkurentsi mõjutav tegur, millest tekib postiettevõttele palju lisatööd, ja see mõjutab ettevõtte rahavoogusid.

Kasepalu sõnul tegi Euroopa Komisjon ettepaneku erinevuse kaotamiseks ka 2003. aastal, kuid toona hääletas parlament selle maha. Mullu detsembris tõstatati küsimus aga uuesti. Postiteenuste käibemaksuerinevus pärineb 1977. aastast, mil postil oli ühiskonnas palju suurem tähtsus.

„Kardan, et kellel on natukenegi vähem raha, hakkab mõtlema, kas osta leivapäts või mark,” ütles eile Tallinnas Ho­bujaama postimajas sünnipäevakaarti teele läkitanud Antonina Kersna, kelle arvates võiks järjekordne hinnatõus ära jääda. Tema saatis möödunud jõulude ajal oma tuttavatele kokku 27 pühadekaarti. „Kindlasti hakatakse vähem kirju saatma, sest kõik on juba niigi kallis,” oletas ta, märkides siiski, et tema enda kirjasaatmist see ei mõjutaks.

Postiteenus pole elutähtis

•• „Elekter, vesi, soojus ja internetiühendus on palju elutähtsamad, kuigi nendele maksuerisust ei rakendata,” põhjendas konkurentsiameti sideteenistuse juhataja Margus Kasepalu ameti tehtud ettepanekut. Tema sõnul ei ole postisaadetistel maksuerinevust näiteks ka meie naabermaades Soomes ja Rootsis, samuti Norras, Islandis ja Sloveenias.

•• Käibemaksu lisandumine tähendaks 5.50 maksva tavakirja margi hinna tõusmist 6,6 kroonile.

•• Ettepanekuga äsja tutvunud rahandusministeeriumi hinnangul on muudatuse tegemine võimalik, kuigi selle sisulise aruteluni ei ole veel jõutud. „Kui otsus käibemaksuerisuse kaotamiseks tehakse, siis jõustumine planeeritaks ilmselt 2011. aasta algusesse,” lausus ministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Annika Vilu. Keset aastat ei oleks käibemaksu lisamine tema sõnul põhjendatud.