Kivi on majade fassaadidelt hakanud aina enam tungima siseruumidesse, kus ta võetakse rõõmuga kasutusse kipsseina, tapeedi ja odava muljega euroremondi asemel. Kivi on üks kallimaid, kuid samas stiilsemaid materjale.

Müüritöödega tegeleva OÜ Rannala tegevjuhi Imre Oruste sõnul on kivi viimasel ajal sisekujunduses üha populaarsemaks muutunud. “Tundub, et tapeet ja euroremont on inimesi väsitama hakanud, ning tuppa otsitakse tugevuse ja stiili märke,” arvab ta. Kivi on leidnud sisearhitektide soosingu, sest see on praktiline ja helikindel ruumieraldaja, samas ka nägus sisustuselement.

Siseruumides kasutatakse samu kive mis fassaadil. Läbi aegade on olnud eluruumides populaarne paekivi, viimasel ajal on moes käsitsi valmistatud ja hinna poolest kalleim antiikkivi. Isegi Fibo plokina tuntud lihtne savitellis on pärast värviga katmist dekoratiivne.

Siseruumidesse võib panna igasugust kivi, kinnitab ka OÜ MPM Fassaad töödejuhataja Marko Pruus. Kartus, et kivimaterjal mingisse ruumi liigse niiskuse või kuumuse pärast ei sobi, on müürseppade sõnul asjatu – kivist võib laduda du‰ikabiine ja kerist ümbritsevaid seinu. “Niiskusehirm tuleb nendest punastest tellistest ehitatud tornmajadest, kus külm on osa kivisid lõhki löönud,” arvab Oruste. Niiskus pääseb tellisesse ja külmudes lõhub see kivi. Siseruumides, kuhu külm ligi ei pääse, ei tee niiskus kiviseinale midagi. Võib väita, et kivimaterjalidel pole looduslikke vaenlasi ja välised ohud neid ei varitse.

Mingit suuremat töötlust kivi ei vaja, vaid leiliruumides töödeldakse pindu õli- või lakisarnase naturaalse kaitsevahendiga. Soovi korral võib seda teha ka teistes ruumides, et vältida silikaattellise tolmamist ja määrimist. Igasugusest töötlusest, eriti kemikaalidega, soovitatakse siiski hoiduda. Kivi puhastamisel on mõistlik pinda kahjustavad harjad kõrvale jätta ja kasutada survepesu.

Kivi kasutamisel tuleb arvestada vaid maja konstruktsiooni vastupidavust, sest tegu on kipsplaadist, puidust või tapeedist tunduvalt raskema materjaliga. Kõik kiviga seotud probleemid tulenevad üldjuhul sellest, et kandekonstruktsiooni tugevuse arvestamisel on eksitud. Sellest annavad märku mõrad seinas.

Pruusi sõnul jaguneb kiviseina paigalduse hind peamiselt kolme kuluartikli vahel – kivi, segu ja töö. Enamasti kasutatakse tavalist segu. Võib valida ka kividega sama värvi, ent sel juhul ka kallima vuugisegu. Siis võib juhtuda, et segu hind tuleb kivi omast kallimgi.

Odavam silikaatkivi maksab umbes neli krooni, käsitsi valmistatud antiikkivi hind on 15–20 krooni. Ruutmeetrile kulub sõltuvalt kivi mõõtudest 40–62 kivi. Segude hinnad jäävad vahemikku 130–400 krooni ruutmeetri kohta.

Oruste sõnul võib arvestada, et paigalduse hind on samas suurusjärgus kivi hinnaga, ruutmeeter maksab 550–1300 krooni.

Fassaadikivid, mis sobivad tuppa

•• Terca kivi – võimalik on luua erivärvilisi mustreid.

•• Silikaatkivi – on siledaid, klombitud ning lõhestatud kive.

•• Kolumbia kivi – betoongraniidipurust murtud kivi.

•• Antiikkivi – on käsitsi vormitud savitellis Hollandist.

•• Paekivi – võimalik on tellida eri mõõtude ja struktuuriga kive. Töödeldakse siledat, klombitud ja täiesti looduslikku paemurdu.

Allikas: OÜ MPM Fassaad