Vaatamata hiljutistele taastuvenergiat toetavatele seadustele on Poola paratamatult sõltuv kivisöest: selle abil toodetakse tervelt 80% riigi elektrist. Kaevandused annavad tööd aga 100 000 inimesele, mis on rohkem kui üheski teises Euroopa Liidu riigis, vahendab Deutsche Welle.

Kaevandussektor on ülimalt oluline ka võimul olevale rahvuskonservatiivsele Õiguse ja Õigluse erakonnale. Aprillis päästis valitsus võlgadest riigi suurim söetootja Kompania Weglowa ja toetas seda riigifirmade kaudu 800 miljoni euroga. Sama käik võib ees oodata ka koksisöe tootjat JSW-d. Energiaministri Piotr Naimski sõnul jääb Poola kivisöele truuks: „Meie elektritööstus sõltub kivisöest ning jääb sellest sõltuma veel ligikaudu 30 aastaks. Vastupidised sammud ei vasta meie huvidele.“

HMS Bergbau plaanib uude kaevandusse tuua kaasaegseima tehnoloogia ning luua süsteemi, mis suudaks vastu pidada isegi kõige madalamale hinnatasemele. Euroopa söehinnad langesid mullu viiendat aastat järjest ning tööstussektori andmete järgi kaotas Poola 30 zlotti (6,8 eurot) iga toodetud kivisöe tonni pealt.

HMS plaanib aastas toota 3 millionit tonni auru- ja koksisüsi, ehk umbes 4% Poola 2015. aasta toodangust. Orzesze sütt hakatakse peamiselt müüma Poolas, ent kavandatakse ka eksporti Tšehhi, Saksamaale ja Austriasse.