29 aastat TÜ Kliinikumi hematoloogia-onkoloogia kliinikus töötava Heido firma ASi Chirurgicus konkurendid keemiaravimite hangetel AS Magnum Medical ja Tamro Eesti AS on ühemehefirmast mitme sammu võrra maas, kirjutab Äripäev.

"Ma ei saa aru, kuidas te ei suuda uskuda, et ka ühemehefirma võib hangetel edukalt esineda ja neid võita, kui on korralikult valdkonda uurinud ja kodutöö ära teinud," lausus Heido. "See on suur töö uurida välja, mis on kõige paremad ravimid kõige parema hinnaga. Ma ei näe isegi teoreetilist võimalust, et saaksin kellegagi midagi kokku leppida. See konkurents, mis on tootjate ja hulgimüüjate vahel... See on ikka metsik," lisas ta.

TÜ Kliinikumi juhatuse liikme Mart Einasto sõnul ei tasu Heido äriedu ja tema töökoha vahel seost otsida. "Ettevõtlusvabadus on põhiseaduslik õigus. Dr. Heido töötab kliinikumis vaid osalise koormusega, mis peaks talle jätma aega ka muudeks tegevusteks, millesse kliinikum sekkuda ei saa," ütleb Einasto. Ta lisab, et Heido ei ole osalenud ühegi hanke ettevalmistamisel ega hankekomisjoni töös: "Ravimite hangete puhul on otsustavaks kriteeriumiks maksumus. See, et AS Chirurgicus on võitnud aastate jooksul rea hankeid, on tulenenud parimast hinnapakkumisest."

Ravimite hulgimüügifirma AS Oriola tegevjuht Aare Järvelaid Tartu konkurendi edule siiski nii leebelt ei vaata. "Minu meelest on see räpane bisnis. Olla arst, kes neid ravimeid kasutab ja samal ajal neid ise tööandjast haiglale pakkuda... Isegi kui seal ei ole mingit sõbramehe suhet, siis selline mulje on väga kerge tekkima," on Järvelaid kriitiline.