Euroopa Keskpank ise intressitõusu üle ei spekuleeri, ent maailma finantsanalüütikud hindavad, et laenuintresse tõstetakse järgmisel aastal kahelt protsendilt 2,5 kuni 3 protsendile. Intressitõusuga püütakse pidurdada nafta kallinemisest tulenevat üldist hinnatõususurvet.

Kui laenuintress tõuseb näiteks 2,6 protsendilt 3,1 protsendile, tähendab see 25 aastaks võetud poole miljoni kroonise kodulaenu tagasimakse suurenemist 129 krooni võrra. Miljonikroonise laenu puhul aga 257 krooni võrra.

Sampo Panga analüütiku Rasmus Pikkani sõnul peaksid laenuvõtjad üle vaatama oma pere-eelarve. Tuleks avada internetis mõni laenukalkulaator ja vaadata, mis juhtub laenumaksetega juhul, kui intressimäärad kerkivad näiteks ühe või kolme protsendipunkti võrra. "Esimest kalkulaatori poolt tulemuseks antud numbrit võiks käsitleda kui paratamatut laenumakset 2006. aastaks ning teist, milleni võib igakuine laenumakse jõuda järgmise kahe aasta jooksul," ütles Pikkani. Kui kalkulaatori antud tulemused tunduvad ebamugavad, tuleks Pikkani sõnul kohe midagi ette võtta – näiteks säästa pisut või fikseerida oma intressimäär pangas. "Kindlasti ei tohi neid numbreid ignoreerida ja loota, et intressimäärad ei tõuse," ütles ta.

Sada tuhat laenu

Kodulaene maksab ligikaudu 15 protsenti majapidamistest, väljastatud on 100 000 laenu. Laenu teenindamise kulud pankades ei ületa 30–50 protsenti laenuvõtja sissetulekust. SEB Eesti Ühispank näiteks hindab enne laenu väljastamist kliendi võimet maksta laenu tagasi ka kahe protsendipunkti võrra suurema intressi puhul.

Hansapanga osakonnajuhataja Agnes Maki sõnul eestlane väärtustab kodu, mistõttu laenumakse kasvades pigem piiratakse igapäevatarbimist.

Mõistlik on laenuintress fikseerida

•• Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas soovitab laenuintressi teatud perioodiks fikseerida. See annab kindluse, et kokku lepitud perioodi jooksul laenumaksed ei suurene. Sellist võimalust pakuvad kõik pangad.

Praegu näiteks saab viieks aastaks intressi fikseerida tasemel 2,9 protsenti, mis on tänasest intressitasemest kõrgem, küll aga märkimisväärselt madalam kui intressitase 3–5 aastat tagasi.

•• Pangad pakuvad laenu teenindamisel raskusse sattunud kliendile ka maksepuhkuse või laenuperioodi pikendamise võimalust, mis vähendab kuumakse suurust. EPL