Rahandusministeeriumis on nimelt valminud analüüs, mis on ära hinnanud süsteemi muutmise võimalused, riskid ja mõjud.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles, et selle dokumendi arutelu on küll veel poole peal, kuid arvas, et varem või hiljem jõuab sellekohane eelnõu valitsusse. „Loodan, et see juhtub jaanuaris,” sõnas Ligi.

Veel ei ole selge, millal, millises ajakavas ja kellele selle seaduse mõju hakkab rakenduma. Samas on Ligi seda meelt, et tulumaksutagastuse ülempiiri alandamine (mis praegu on 50 000 krooni) ja uutele laenudele üldse tulumaksusoodustuse kaotamine võiks teoks saada juba järgmise aasta keskel. „Tulumaksutagastus on riigi mõistes suur raha – võrreldav toimetulekutoetuste ja muude sotsiaalselt vajalike kulutustega. Ja silmas tuleb pidada, et see rakendub ikkagi elanikkonna jõukamale ja maksejõulisemale osale. See ei ole praegu riigi poolt kõige õigustatum kulutus,” märkis minister.

Millal võiks kaduda juba väljastatud kodulaenude tulumak­su tagastamine, seda ei soovinud Ligi veel prognoosida. „Liiga vara,” kommenteeris ta. „Kuid minu kindel suund on see otsus vastu võtta, et praegune süsteem ühel hetkel kaoks.”

Kodulaen

•• Tulumaksu saab tagasi

Praegu võib maksustatavast tulust maha arvata endale ühe elamu või korteri soetamiseks võetud pangalaenu või liisingu intresse aastas kokku 50 000 krooni jagu ja enam makstud maks tagastatakse.