Tallinna Vesi teenis möödunud aasta neljandas kvartalis puhaskasumit 125,5 miljonit krooni, mis teeb puhaskasumimarginaaliks erakordse 62%. Eesti Omanike Keskliit on Tallinna Vee ülikasumlikkuse vastu võidelnud juba pikemat aega ja uue etapina antakse Tallinna Vesi kohtusse.

„Konkurentsiameti analüüs on meile tugevaks toeks, kuna põhjaliku analüüsi tulemusena öeldakse välja, et Tallinna Vee kasum on lubatust kolm korda suurem,“ ütles Omanike Keskliidu peasekretär Taavi Madiberk Päevaleht Online’ile. „Samas on tegu absurdse olukorraga, kus järelvalveorgan ütleb, et kasum on küll lubatust suurem, kuid laiutab käsi, et midagi teha pole võimalik. Kohtuvaidlus ongi ajendatud sellest, et midagi peab tarbija heaks ette võtma,“ lisas ta.

Veebruarikuus Tallinna vee vastu esitatavas tsiviilhagis on kaks peamist nõuet.„Esimene on nõue viia olukord vastavusse seadusega ja vee hinda alandada 25-30%, mis tähendaks kõigile tarbijaile kumulatiivset kokkuhoidu umbes 200 miljonit krooni. Teine nõue on kahjude hüvitamine. Seda saab nõuda ainult konkreetne isik, kes kohtu poole pöördub, aga meie laiem eesmärk on luua pretsedent,“ selgitas Taavi Madiberk.

Lihtsat võitu koduomanikud ei looda. „Eeldame, et tuleb pikk ja raske protsess. Tallinna Vesi paneb välja võimsa õigusalase kompetentsi ja hakkab protsessiga kindlasti ka venitama,“ ütles Madiberk ja märkis, et kohtuistungini on lootust jõuda enne suve. „Ülimalt keeruline ennustada kaua võiks protsess kokku kesta,“ lisas ta.