Eesti Gaasi hinnangul ei ole kodutarbijail aeganõudva gaasi hinna kooskõlastamise tõttu enne suve soodsamat maagaasi loota. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning konkurentsiameti andmetel aga võib hind langeda juba lähikuudel.

„Maagaasiseadus nõuab kodu­tarbijatele müüdava gaasi hinna kooskõlastamist. Praeguse praktika kohaselt kestab kooskõlastamise ja etteteatamise periood vähemalt kuus kuud,” märkis Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov.

Gaasiettevõte leiab, et seadust tuleks muuta ja loobuda kodutarbijate hindade ette koos­kõlastamisest. Selle asemel võiks turgu valitseva ettevõtte tegevust hinnata majandusaasta lõppedes.

„Ettevõte koostaks hinnakirja oma oodatavatest kuludest lähtudes ja korrigeeriks hinnakirja jooksvalt. Konkurentsiamet saaks igal juhul hinnata, kas müügihinnad olid põhjendatud,” selgitas Kotov soovi seadust paindlikumaks muuta.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Einari Kisel ei ole selle ettepanekuga päri. „Tegelikult on seadus juba hinnakujunduse osas üsna paindlik. Hinna kooskõlastamine on kohustuslik vaid kodutarbijatele ja nende osa kogu tarbimisest on umbes viis protsenti,” sõnas ta.

Kaetakse kahjumit

Kisel lisas, et seaduse järgi ei ole ettevõtteil kohustust hinna langetamist kooskõlastada. Konkurentsiameti kinnitust on vaja vaid piirhinnale, mis on suurim lubatud müügihind.

Kiseli andmetel ei ole Eesti Gaas kodutarbijaile hinda veel alandanud seetõttu, et gaasi sisseostuhind tõusis eelmise aasta lõpus oluliselt ja siis ei jõudnud firma hinnatõusuga kaasa minna. Praegu on ettevõttel konkurentsiametiga sisuliselt kokkulepe, et kantud kahjum tuleb suurema kasumina tagasi praegustel kuudel.

„Veebruaris-märtsis ilmselt hakkab hind siiski langema,” lisas ta.

Üsna optimistlik on ka konkurentsiameti juht Märt Ots. Tema sõnul ei ole gaasi hind veel langenud, kuna sisseostuhind sõltub USA dollari ja euro vahetuskursist ning viimase kuue kuu nafta maailmaturuhinnast. „Maagaasi hind langeb aeglaselt, sest praegust hinda mõjutavad veel suvised nafta hinna tipud,” ütles ta.

Kukub 50 protsenti

Detsembris ei olnud maagaasi sisseostuhind veel kukkunud sellisele tasemele, et konkurentsiamet oleks saanud nõuda kodutarbijatele müüdava gaasi hinna langetamist.

„Maagaasi impordihinna saab teada kuu viimasel kuu­päeval ehk 31. jaanuaril. Siis saab ka kontrollida, kas impordihind vastab sellele hinnale, mida on arvestatud hinna koos­kõlastamisel,” märkis Ots. „Eeldada võib, et kodutarbijad ei saa hinnalangust oodata enne märtsi.”

Otsa hinnangul võiks gaasi hind nafta hinna ning dollari ja euro vahetuskursi püsides kukkuda kuni 50 protsenti.

Omanikud tahavad kiiret muutust

•• Maagaasiseaduse järgi peavad gaasimüüjad kodutarbijale müüdava gaasi piirhinnad konkurentsiametis kooskõlastama. Hinna tõustes seda tehaksegi, hinna langedes piirhindu muutma aga ei kiputa.

•• Eesti omanike keskliidu peasekretär Taavi Madiberk usub, et olukord muutuks tarbijasõbralikumaks, kui gaasiettevõtetelt nõutaks ka hinnalanguse taotluse esitamist.

•• Ideed toetas konkurentsiameti juht Märt Ots: „Praegune seadus jätab ettevõttele võimaluse hinna langetamisega venitada. Loodan, et ettevõte ei kasuta seda võimalust.”

•• Omanike keskliit tõi probleemina välja ka selle, et Eesti Gaasile maagaasi müüval Gazpromil on siinse gaasiettevõtte üle mõ­ju­võim.