Suurärimees Aleksander Kofkin on äsja Eesti turule tulnud kinnisvarafirma kaudu müüki pannud mitu talle või tema äridele kuuluvat objekti. Baltic Sotheby’s International Realty kodulehel on praegu müügis Viimsis asuv luksuslik Villa Mary ja Tallinna vanalinna üks eksklusiivsemate korteritega elu- ja ärihooneid aadressil Pikk 33.

Tallinna lahe ääres mererannas asuva Villa Mary hind on Sotheby’si järgi 4,5 miljonit eurot. Viiest sviidist ja eraldi apartemendist koosnevas villas on Kofkin eksponeerinud ka oma tohutut kunstikogu, samuti on seal toimunud seltskonnameedia tähelepanu pälvinud üritusi, näiteks Vilja Savisaar-Toomasti pulmad.

Pika tänava maja ostis Kofkin talle kuuluva kinnisvarahaldusfirma Konga Invest OÜ nimele 2009. aastal rekonstrueerimiseks ja algne plaan nägi ette, et kokkuvarisemisohtlikust kortermajast saab hotell või vastuvõttude maja ehk külaliskorteritega peoruumid ürituste korraldamiseks. See plaan jäi soiku ja korterid säilisid.

Nüüd, pärast maja nn euroremonti on neljakorruseline hoone seitsme korteri ja allkorrusel asuvate äripindadega müüki pandud täpselt kuue miljoni euro eest. Miks seda tehti, ei olnud Kofkini firma juhatuse liige Peedu Zeiger nõus Eesti Päevalehele kommenteerima. Sotheby’si Eesti esinduse kinnisvaramaakler Mark Shein jäi kidakeelseks ja ütles, et hoone näol on praegu tegemist raha koguva objektiga, mis koosneb korteritest ja kolmest äripinnast.

Mägi on nördinud

Pikka aega vanalinna käekäigu pärast muretsenud linnakodanik ja liikumise Kodulinn eestvedaja Tiina Mägi võttis omal ajal aktiivselt meedias sõna, kui Tallinna linnavolikogu hakkas 24 vanalinnamaja eraettevõtjatele maha müüma. Praegu on Mägi asjade käigu pärast väga nördinud, sest korterid on muudetud ilmetuteks europrojektideks. „Jumal tänatud, et Pikk 33 külalistemajaks ei tehtud, aga praegu on need elegantsed ja suured korterid muudetud vastikuteks eurokarpideks. Loodan, et keegi ei hakka neid nüüd büroodeks ümber tegema,” pahandas Mägi. Veel lisas ta, et juba siis ei olnud kellelgi selgeid ideid linna päästmiseks, vaid jahiti ainult suuremat kasumit. Linnal endal lagunevate majade remondiks raha polnud, sellepärast antigi hoonete taastamine erakätesse.

Uus auahne kinnisvarafirma

Vastavatud Baltic Sotheby’s International Realty Eesti esindus kuulub ülemaailmselt tuntud Sotheby’s International Realty Affiliates LLC gruppi, mis tegeleb eksklusiivkinnisvaraga.

Londoni ühe tuntuma oksjonimajaga Sotheby’s on kinnisvarafirma seotud alates 2004. aastast, kui rahvusvaheline kinnisvara- ja kolimisteenuseid pakkuv ettevõte Realogy Corporation sõlmis pikaajalise strateegilise liidu just selle kuulsa oksjonimajaga.

2010. aasta märtsikuus avas Baltic Sotheby’s International Realty esinduse Riias, kus asub ka Baltimaade peakontor, ja juunikuus Jurmalas, 2012. aastal kavatsetakse tegevust laiendada Leetu. Ettevõtte omanikeringi kuuluvad Vestards Rozenbergs, Ilze Mazurenko ja Leonid Kil, kellest kaks on juba enne olnud tegevad kinnisvaraäris ja kolmas privaatpanganduses.

Kolmanda objektina on Sotheby’si lehel müügis Kakumäel asuv eramaja, mille praegune omanik on tuntud kunstikollektsionäär Kalev Klais. Maja on müüki pandud samuti 4,5 miljoni euroga ehk rohkem kui 70 miljoni krooniga nagu Kofkini villagi.