Kristi Pärnapuu on tagastatud maja omanik, kes viimase kolme-nelja aasta jooksul tegelenud maja 15 korteri väljaüürimisega. Pärnapuu sõnul ei ole erinevust huviliste arvus näha, hoolimata sellest, kas pakkuda korterit ise või kasutada maaklerite abi, vahendab ehitusuudised.ee.


„Üürnikke leiab nii otse omanikult pakkudes kui ka maaklerite abi kasutades. Viimase korteri andsin üürile otse omanikult, enne seda läks kaks läbi maakleri.”


Pärnapuu aga hoiatab maakleriga ainuesinduslepingut sõlmimast, mille järgi üürilepingu võib sõlmida ainult omanikku esindav maakler. „Mul oli selline kogemus, et kui oli sõlmitud esindusleping, siis maakler ei toonud mitu nädalat ühtegi huvilist kohale. Pärast seda ei sõlmi ma enam kunagi esinduslepingut. Maakler võib minuga paralleelselt klienti otsida, aga ma kuulutan ja näitan korterit ka ise,” rääkis Pärnapuu.


Tema sõnul on välja üüritud korterite puhul senini maaklerteenuse vahendustasu maksnud alati üürnik. Põhjus, miks Pärnapuu arvates ollakse nõus maaklerilt sellele vahendustasu makstes elamispindu üürima, võib olla otse omanikult pakutavate üüripindade vähesuses. „Ei ole piisavalt pakkumisi otse omanikelt. Pole valikut. Ja kui juba otsida maakleri kaudu, siis viimased soovitavad ju mitmeid kohti, niikaua kuni sobilik leitakse,” lisas ta.


Elamispindade müügiga tegeleva Ober-Hausi kinnisvaraspetsialisti Ene Arro sõnul on mitmeid inimesi, kes püüavad algul ise müüa, aga varem või hiljem jõuavad nad ikka maakleri juurde.


„Kinnisvara müük on suur töö, see eeldab teadmisi ja palju aega, põhitöö kõrvalt seda teha ei jõua,” rääkis Arro. „Kui näiteks tuttavale müüa, siis dokumentide vormistamisega saab ehk inimene ise hakkama, aga ka notariaallepingu ettevalmistamine on üsna keerukas.”