Elektroonilised sigaretid ise (elektrooniline seade) on suhteliselt ohutud — nende tegevuspõhimõte on enamasti ühesugune. Tõsi, kui ostate odavaid e-sigarette otse kellegi käest (eraisik/interneti oksjon/tundmatu firma), siis jääte ilma garantiist — see tähendab, võimalusest neid rikke korral välja vahetada ja seega kaotate raha. „Muidugi sõltub kõik rahakotist,“ ütleb SKYsmoke’i turundusosakonna juht Kirill Vlassov. „Mõni ostab odavaid sigarette lootuses kokku hoida, kuid see kokkuhoid on kaheldav: kui meie ettevõte näiteks annab kuluosadele garantiiaja kaks nädalat, siis niisugust toodet teistest kauplustest või otse kellegi käest ostes on garantii heal juhul kaks päeva. Mõnikord pole garantiid üldse. Proovida midagi kellelegi pärast tõestada ei ole realistlik.”

Kuid õieti ei ole see kõige olulisem. Kui ebakvaliteetset elektroonilist sigaretti ostes kaotab ostja ainult raha, siis ebakvaliteetset ja teadmata kust toodud vedeliku ostmise korral võivad probleemid palju tõsisemad olla.

“Asi on selles, et praegu on elektrooniliste sigarettide jaoks külluses kõige erinevamaid vedelikke,“ märgib Kirill. „Ja see poleks paha, kui siin poleks ühte aga. Vähe on neid, kes teavad, et need vedelikud pole mitte neid müüvate poodide toode. Näiteks Hiinas on terved vabrikud, tehased ja tehaste paroodiad nende vedelike tootmiseks, mida nad müüvad igale soovijale. Vedelikud valatakse sobivasse taarasse, sinna kleebitakse mitmesugused etiketid ja saadetakse turule. Tarbija kasutab aga ühte ja sama koostist, sõltumata pildist.”
Teine oluline moment on see, et vedelikud, mis jõuavad turule, ei ole sertifitseeritud. See tähendab, et keegi ei tea täpselt retsepti — millistes proportsioonis ja koguses koostisosi vedeliku jaoks kasutati. „Muidugi on kõik elektroonilise sigareti vedeliku koostisosad sertifitseeritud, nt propüleenglükool, taimse päritoluga glükool,“ märgib Vlassov. „Sertifikaat — keemilisele komponendile antud number, mis on kantud Euroopa kemikaalide registrisse — tõendab, et see komponent vastab kõigile normidele ja on lubatud EL-is kasutamiseks. Kuid kordan veel kord, hoolimata sellest, et vedeliku iga koostisosa on sertifitseeritud, pole vedelikul endal niisugust dokumenti.”

Niisiis tuleb välja, et teile müüakse mingit lahust, kusjuures mõned tarkpead ostavad kanistre koostisosadega ja segavad vedelikku kodustes tingimustes.

„Isiklikult mulle tundub see lihtsalt metsik,“ kommenteerib Kirill. „Muidugi võib kodus vedelikku segada ja seda pärast müüa. Kuid see on täielik vastutamatus: alates retseptist, sest mitte keegi ei suuda korralikult järgida proportsioone ega retsepti, ning lõpetades elementaarse hügieeniga. Me oleme kategooriliselt niisuguse lähenemise vastu ja tegelesime esimesena Euroopas selle probleemi lahendamisega. Sertifitseerisime vedeliku enese.“

Kvaliteedigarantii

Vastutus ja toodangu kvaliteet on SKYsmoke’i brändi omaniku Elgery Groupi peamised tingimused. See tähendab, et kogu ettevõtte kaup alates elektroonilistest sigarettidest ja nende varuosadest ning lõpetades vedelikega on läbinud rangeima kontrolli ja vastab kõigile nõuetele.

„Me töötasime oma retsepti välja kolm aastat,“ selgitab Kirill Vlassov. „Selle ajaga saavutasime ideaalse maitse, kusjuures oli tarvis, et see ei kaoks pärast esimest kolme mahvi. Võin öelda, et me saavutasime edu — paljud tõsised tootjad huvituvad meie retseptist ja pakuvad koostööd, et me tarniksime neile oma vedelikku. Tõsi, me keeldume: see on eranditult meie looming ning meie äratuntav kaubamärk ja kvaliteet!”

Vedelikule saadud sertifikaat kinnitab seda. „Võin öelda, et meie vedelikku polnud kerge sertifitseerida — see pidi tõepoolest vastama kõigile ohutus- ja kvaliteedinõuetele, mis Euroopas kehtivad,“ räägib Kirill. „Need nõuded on aga võrdlemisi ranged. Ja see, et me saime sertifikaadi, kinnitab, et meie vedelikud on valmistatud õige retsepti järgi, iga komponendi kogus vastab rangelt normidele. Sellest annab tunnistust ka etikett meie vedelike pakendil, mis on varustatud kõigi kvaliteedimärkidega ja annab meie klientidele 100% ohutuse ja kvaliteedi garantii.“

See tähendab, et vedeliku tootmisel kasutati eranditult kvaliteetseid komponente: kõikvõimalikest lisanditest puhastatud propüleenglükooli ja taimse päritoluga glükooli. Samuti üksnes naturaalseid lisandeid, mitte keemilisi maitsetugevdajaid, kui jutt on looduslikest maitsetest, näiteks kirsist või õunast.

Oma tsehh, oma retsept

„Erinevalt paljudest me ei varja, et meie vedelikud on toodetud Hiinas,“ märgib Kirill. „Suurimas kemikaalide tootmise vabrikus on meil oma osakond, kus heade seadmetega ja kvaliteetsest toorainest valmistatakse vedelikku meie retsepti järgi. Kordan, mitte vabriku, vaid meie oma!”

Tasub märkida, et SKYsmoke’i tootmiskulud elektrooniliste sigarettide vedelikele on suuremad kui hind, mille eest mõned “ärimehed” e-vedelikke müüvad. Odavamalt neid valmistada lihtsalt ei õnnestu — ettevõttele on äärmiselt oluline kvaliteet. Seejuures muutus vedeliku hind kaupluses veel jõukohasemaks, suve alguses alanesid hinnad kaupluses E-Sigaretipood oluliselt.

“Me ei karda konkurentsi, kuna oleme veendunud oma kauba kvaliteedis,“ märgib Kirill. „Kuid probleem on väikekauplejates, kes ei kanna mingit vastutust selle eest, mida oma klientidele müüvad. Ostavad väga odavaid vedelikke, mõnikord segavad komponente kodus — see ei kõlba kuhugi. Probleeme tekitab niisugune kauplemine ka nendele ettevõtetele, kes hoolikalt oma maine nimel töötavad.”

Alaealiste jaoks range keeld

Praegu käib ühiskonnas tõsine diskussioon elektrooniliste sigarettide ohtlikkuse teemal. Sealjuures rõhutatakse eriti, et e-sigaretid ei tohi sattuda alaealiste kätte. Kui see tegevus on ikkagi tavalise sigareti suitsetamise imiteerimine ja auru väljapuhumine, siis hindavad ametnikud seda kui reaalset ohtu.

„Me kontrollime juba kuus aastat rangelt seda, et meie elektroonilised sigaretid ei satuks alaealiste kätte,“ selgitab Elgery Groupi juhatuse liige Oliver Lehtsaar. „Kui aga pöörduda nendesamade internetioksjonite poole, siis seal ei häiri kedagi, kui vana keegi on. Peamine, et kaupa ostetaks. Ma arvan, et just nimelt selles valdkonnas tuleb kehtestada ranged piirangud ja kord majja saada. Kui meie vastutame SKYsmoke’i toodangu kvaliteedi ja ohutuse eest, siis väikemüüjad muretsevad üksnes oma kasumi pärast. See aga heidab varju kõigile, kes tõsiselt elektrooniliste sigarettide turul töötavad, hoolitsedes oma toodangu kvaliteedi ja ohutuse eest.”

Jaga
Kommentaarid