Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus leiab, et eriplaneeringu lõpetamiseks on mitu argumenti, sest kaitseministeerium on öelnud, et arendaja soovitud 290 meetri kõrgused tuulikud on liiga kõrged ja vallal pole piisavalt alternatiivseid asukohti, mille seast valik teha. "Kolmandaks on ikkagi täna ilmnenud ülekaalukas avalik huvi, mis ei soovi neid tuulikuid just sinna kindlasse Risti tuulepargi piirkonda," ütles Lõhmus.

Kaitseministeerium viitas samas, et õhuseireradarid võivad teineteist kompenseerida ja Enefit Green tellis uuringu, mis peaks järgmise aasta alguses tuulikute kõrguse osas selgust tooma. Tuulepargist kuni kahe kilomeetri raadiuses asuvatele majapidamistele lubatakse sõltuvalt kaugusest maksta aastas otsetoetust 1500-2500 eurot. Selliseid majapidamisi on piirkonnas 68. Omavalitsuse kassasse lubatakse maksta täiendavalt veel 100 000-220 000 eurot. Täpne summa sõltub toodetud energiast.

"Kui Eesti tahab saavutada oma 2030. aasta kliimaeesmärke, siis selle täitmiseks tuleks Eestis tuuleenergia toodangut suurendada võrreldes tänasega neli korda," ütles Enefit Greeni juhatuse esimees Aavo Kärmas, kelle sõnul pole Risti asemel välistatud tuulepargi asukohana ka üks sellest kaugemal põhja pool asuv ala, mis on eriplaneeringus ka välja toodud.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist või vaata juuresolevast saatelõigust.