Liviko ja tuntud jaekettide (Selver, Rimi, Maxima ja Prisma) kartellileppe süüasja lõpetas Tallinna ringkonnakohus tänavu jaanuaris aegumise tõttu.

Ringkonnakohus leidis toona, et Harju maakohtu mullu kevadel tehtud otsus tuleb tühistada ja kriminaalmenetlus kõigi süüdistatavate osas aegumistähtaja möödumise tõttu lõpetada.

Riigiprokuratuuri esitatud süüdistuse kohaselt on kohtueelses menetluses tuvastatud, et 2009. aasta suvel sõlmis Liviko koos samasse kontserni kuuluva Selveriga konkurentsi kahjustava kokkuleppe ja määras koos konkureerivate ettevõtetega Rimi, Maxima Eesti, Prisma Peremarket ja Helter-R kindlaks 40-protsendilise alkoholisisaldusega pooleliitristes pudelites madalama hinnaklassi viinade hinnatingimused.

Kaks kohtuasja

Tänavu 7. märtsil lükkas Harju maakohus edasi kohtuprotsessi alkoholitootja Liviko, selle kahe töötaja ning ühe praeguseks äriregistrist kustutatud äriühingu kahe töötaja konkurentsisüüasjas.

Nimelt esitas riigiprokuratuu Livikole, selle kahele töötajale ja Aldari kunagistele töötajatele 15. jaanuaril süüdistuse kartellikokkuleppes. Liviko niiöelda uut kartelliasja riigikohtu tänane otsus ei puuduta.

Liviko kaitsja Erki Kergandberg on varasemalt väitnud, et prokuratuuri süüdistus on aegumise vältimise kaalutlustel eraldatud niinimetatud kaubanduskettide konkurentsiasjast ning puudutab ajaliselt umbes viie aasta tagust kirjavahetust.