Enampakkumisel müüakse Grove Investi kinnistud tervikvarana ja nende alghinnaks on 420 miljonit krooni, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Grove Investi juhatuse esimees Pjotr Sedin jäi varade aresti ning enampakkumisele mineku osas napisõnaliseks. “Ma ei kommenteeri seda küsimust,” teatas Sedin. “Tegemist on avaliku pakkumisega ja seal on kõik kirjas, mis vaja.” Ettevõtte vähemusosanik Jaanus Reisner aga väitis, et ei ole selles küsimuses pädev.

Küll aga lausus Pjotr Sedin, et vana vineeri- ja mööblikombinaadi territooriumi esimene arendusprojekt — Vana-Lõuna 39 rajatav nn Lutheri kvartal, kuhu tuleb 180 korterit — ei puutu asjasse. “Need on täiesti eri asjad. Lutheri korterite müük käib ja kõik on normaalne,” ütles Sedin.

Sama kinnitas ka Lutheri kvartali arendusprojekti krediteerinud Hansapanga pressiesindaja Kristi Künnapas. “See praegune jama on seotud hoopis teiste kinnistutega. Lutheri projektiga on meie poolt vaadates kõik korras,” lausus ta.

Varahaldusettevõtte Metro Capital Management finantsjuhi Ain Kivisaare hinnangul on enampakkumisele pandud seitsme kinnistu 420 miljoni kroonine alghind liiga kõrge. “Seal puudub kehtiv detailplaneering ning seetõttu on kinnistud praegu väga tugevalt üle hinnatud. Ma ei ütleks, et kümnetes kordades, aga kordades kindlasti,” kõneles Kivisaar.

Ühtlasi lausus Kivisaar, et tegemist on huvitava ja atraktiivse piirkonnaga ning õiglasema hinna korral võiksid selle vastu huvi tunda välisinvestorid.

Pärnu maantee, Vana-Lõuna ja Vineeri tänava kinnistud on koormatud hüpoteekidega, millest esimesel järjekohal asub Svenska Handelsbankeni hüpoteek summas 150 miljonit krooni. Panga esindajad ei soostunud pangasaladusele viidates kinnitama, et varade arestimise on algatanud Handelsbanken. Lisaks on kinnistutele hüpoteegid ka SEB-l ja Hansapangal kokku 130 miljoni krooni eest.

Kahtlused Grove Investi arenduskavade vettpidavuse kohta tekkisid juba mullu veebruaris, kui Lutheri kvartali peatöövõtja Eesti Ehitus loobus lepingust, viidates arendaja pidevale kohustuste mittetäitmisele. 213-miljonilise ehituslepingu katkestamise pärast vaidlesid lepinguosalised tuliselt, ent saavutasid mais siiski rahumeelse kokkuleppe.

Ehituse üle võtnud Fund Ehituse juht Ott Kikkas ütles Grove Investi kohta eile sama, mida teisedki Sedini projektide osalised: “Ma ei soovi seda praegu kommenteerida.”

Ka Sedini tüüritava jalgpalliklubi TVMK majandamisel on viimasel ajal esinenud probleeme ning mängijatel on olnud raskusi palgaraha kättesaamisega.

Vineeri- ja mööblitööstus lõpetas Tallinnas tegutsemise 2006. aastal ning enamik arestitud kinnistutest ongi endised tootmistsehhid või kontorihooned. Baltic Panel Groupi nime all taaskäivitas Sedin vineeritootmise mullu Kohila vallas ning selleks investeeriti 400 miljonit krooni.