Püssi linnavalitsus peab homseks kinnitama 8,5 miljoni krooni suuruse võla tagasimaksmise graafiku ja esitama selle Hüvitusfondile. Linnavolikogu hakkab eelarvet arutama täna õhtul. Hüvitusfond nõuab, et võla tagastusgraafik kajastuks linna eelarves.

Püssi on võlgu ka Kiviõli linnavalitsusele ja Lüganuse vallavalitsusele ning kütusefirmale Saurix Petroleum. Kokku on linnal võlgu 17 miljonit, aastaeelarve aga vaid 14 miljonit krooni.

1800 elanikuga Ida-Viru väikelinna probleemide põhjus on kunstlikult madalal hoitud soojusehind. Linn laenas Maapangalt kuus miljonit krooni katlamaja ehitamiseks, aga konteinerkatlamajas toodetud soojus osutus paraku oodatust kallimaks.

Aastaid aga müüdi soojust mitu korda tootmiskuludest odavamalt ning isegi odava soojuse eest ei maksnud kõik tarbijad korralikult. Püssi linnapea Arne Aun kinnitas, et eelarvest pole enam midagi kärpida, sinna on jäänud vaid hädavajalikud kulutused. "Me oleme eelarvest välja jätnud kõik toetused," ütles Aun.

Reedeks peab linnavolikogu võtma vastu eelarve, mille kohaselt saab Hüvitusfond tänavu 560.000 krooni intresse ning kümne aasta jooksul tasutakse võlg ja intressid. Rahandusministeerium on arvamusel, et linn saab kokku hoida üle 800.000 krooni aastas. Linnajuhid väidavad, et rahandusministeeriumi arvestuses on arvutusviga.

Ida-Viru maavanem Rein Aidma on arvamusel, et probleem on lahendatav läbirääkimiste teel. "Ei saa midagi võtta sealt, kust midagi võtta ei ole, seepärast on oluline, et võla tagasimaksmise graafik oleks reaalne," ütles Aidma.

Ebareaalne tagastusgraafik võib tähendada, et ükski võlausaldaja ei saa suurt midagi, sest linnal on müüa vaid konteinerkatlamaja ning kommunaalettevõte. Linnapea Aun ütles, et Hüvitusfond ei taha midagi kuulda pikemast võla tagastamisgraafikust.

Kiviõli linna ja Lüganuse valla juhid pole nõus, et Püssi hakkab arvete arestimise vältimiseks maksma võlga vaid Hüvitusfondile. "Las tuleb see kohtutäitur," ütles Kiviõli linnapea Tiit Kuusmik.

Samas ei tarvitse omavalitsuse arvete arestimine samuti ühemõtteliselt seaduslik olla. "Omavalitsuste raha saab kasutada kindlate reeglite järgi, riigilt toetuste maksmiseks saadud raha ei saa võlgade tagastamiseks kasutada," ütles Ida-Viru omavalitsuste liidu (IVOL) esimees Bruno Uustal.

Ta lisas, et kohtutäitur ei saa koolimaja või lasteaeda hotelliks müüa, sest omavalitsuse asutustele kuuluvatel hoonetel on kindel funktsioon, mida saab muuta vaid volikogu.

Ka Ida-Viru maasekretär Eduard East on seisukohal, et omavalitsuse raha ei saa käsitleda täpselt samamoodi kui erafirma raha. "Omavalitsusel on sotsiaalne funktsioon, seetõttu ei saa tema tegevust peatada," ütles East.

Samas pole kohtutäituril võimalik kuigi erinevalt omavalitsusse ja erafirmasse suhtuda. "Meil on kõik omandivormid võrdsed," tähendas East.