Lacto pankrotimenetlus algatati Kemira Agro Eesti ASi avalduse alusel, Kemira nõuab Lactolt 5.764.356 krooni ja 44 sendi tasumist. Ajutiseks pankrotihalduriks määras kohus Kalev Mägi ja kohtuistung, kus otsustatakse, kas kuulutada välja pankrot või mitte, toimub 21. jaanuaril 2003. aastal.

Kohtunik Piret Randmaa ütles ETAle, et kuna oli ebaselge, kas Lactol pankrotimenetluse läbiviimiseks üldse raha on, maksis 20.000kroonise halduritasu ära pankrotti taotlenud Kemira Agro Eesti AS.

Kemira Agro Eesti AS on varem ETAle teatanud, et Lactost on suurem osa varast ja juhtidest üle läinud juba ASi Rapla Dairy, mis tegutseb samal Rapla aadressil nagu Lactogi.

Selle nädala Lääne Elu kirjutas, et ka Rapla Dairy võlgneb Noarootsi ja Nõva valla talunikele ligi 300.000 krooni piimaraha, mis on maksmata pool aastat.

Septembris ja oktoobris tasus endine Lacto, praegu Rapla Dairy nime kandev piimatööstus talunikele piima eest juustuga. Nõva valla Variku küla taluperenaine Erika Averin ütles Lääne Elule, et müüs raha teenimiseks umbes 200 kilo juustu.

Noarootsi talunikud saatsid eelmisel reedel põllumajandusministrile abipalve, paludes tasuta õigusabi, et saada Rapla Dairyst kätte piimaraha.

5. novembril toimunud valitsuse kabinetinõupidamisel otsustas valitsus toetada

endiste põllumajandusministrite Andres Variku ja Ivari Padari ning praeguse põlluministri Jaanus Marrandi ettepanekut anda piimatööstur Yaqub Mohammad Haidarile eriliste teenete eest Eesti kodakondsus.

Haidarile kodakondsuse andmise ettepaneku võttis siseminister Ain Seppik hiljem siiski eelnõust välja Haidariga seotud firmade umbes 300.000 krooni suuruse maksuvõlgnevuse pärast riigile, ütles ETAle siseministeeriumi pressinõunik Anu Adra.

Haidari asus Eestisse elama 1989. aastal ning alustas ettevõtlust toiduainete ekspordi valdkonnas. 1991. aastal moodustas ta Rapla Piimakombinaadi juurde Eesti-Afganistani ühisfirma Lacto, mis hiljem muutus aktsiaseltsiks.