Alta Capital Partners gruppi kuuluv AS Alta Foods esitas Stockholmi arbitraažiinstituudile arbitraažitaotluse Alta Foodsi poolt AS-i Kalev vastu esitatava hagi lahendamiseks, teatas Alta Capital Partners.

Taotlusega nõutakse käesoleva aasta kevadel tasutud kuue miljoni euro (93,8 miljonit krooni) suuruse ettemaksu tagastamist intressi ja viivisega.

Üheaegselt arbitraažitaotluse esitamisega taotles Alta Foods Harju maakohtult Kalevile kuuluva vara arestimist Kalevi vastu esitatava hagi tagamiseks.

Alta Foodsi nõue põhineb Kaleviga eelmisel aastal sõlmitud aktsiate müügilepingul, mis lubas Alta Foodsil lepingust ühepoolselt taganeda seoses olukorra järsu ja radikaalse halvenemisega finantsturgudel ning nõuab ettemaksu tagasi. Kalev näeb lepingut omakorda teisest vaatenurgast ja nõuab Alta Foodsilt omakorda lisaks ettemaksule ka leppetrahve.

Nimetatud alusel taganemise korral ei näe müügileping ette kahju hüvitamise või leppetrahvi tasumise kohustust taganevale poolele, kuna taganemise põhjuseks on objektiivsed arengud globaalsetel turgudel.

Alta Foodsi juht Jaak Raidi sõnul pöördus Alta Foods kolmapäeval ka Stockholmi arbitraažikohtusse. "Lepingus on kirjas, et kui majanduslik olukord järsult halveneb, siis on mõlemal poolel õigus sellest taganeda," sõnas Raid.

Alta Foods tegi koostöös oma finantseerimispartneritega Kalevile uue ostupakkumise, kuid pooled jäid eriarvamustele müüdavate ettevõtete väärtuse osas..

Alta Foods ootab vahekohtu otsust ettemaksu tagastamise osas järgmise aasta esimesel poolel.