Semiramise omanik Sergei Hadži väitis neljapäeval kohtus, et ettevõte ei ole pankrotiseisus ning et firma varadeks on Scantransi kinnistud Tallinna sadamas väärtusega 12 miljonit eurot ja nõuded teiste ettevõtete vastu, mis ületavad viit miljonit eurot, vahendas BNS.

Tallinna Sadama esindaja vaidles Hadži väitele vastu, öeldes, et Scantransi terminal Tallinna sadamas müüdi ettevõtte pankrotimenetluse käigus nelja miljoni euroga, lisaks lasub Scantransi varadel hüpoteek Danske Banki kasuks ning samuti on Scantransi aktsiad panditud Danske Banki kasuks.

Hadži märkis, et Scantransi varade müük on vaidlustatud, toonane pankrotihaldur kõrvaldatud ning tehingud lõpetamata.

Hadži sõnul on aktsiate tehinguga seoses algatatud ka kriminaalmenetlus ning selle tulemina võib aktsiate ostu-müügileping osutuda tühiseks.

Scantransi praegune pankrotihaldur Heikki Ojamaa ei soovinud BNS-ile ettevõtte varadega seonduvat kommenteerida.

Harju maakohus teeb määruse pankrotimenetluse algatamises 17. jaanuaril.

Varasema info põhjal esitas Tallinna Sadam Semiramise vastu pankrotiavalduse, kuna Semiramis ei ole praeguse ajani suuremas osas täitnud 2008. aastal sõlmitud Scantransi aktsiate müügilepingust tulenevaid kohustusi.

Semiramis sõlmis 2008. aasta suvel Tallinna Sadamaga lepingu viiendiku Scantransi aktsiate ostmiseks. Scantrans on praeguseks pankrotistunud transiidiettevõte, kellele kuulub Paljassaare sadamas maatükk, mis kõlbab ühtaegu nii logistikaäriks kui ka kinnisvaraarenduseks.

Aktsiate ostu-müügitehinguga on seotud ka elamisloaäri skandaali sattunud Isamaa ja Res Publica Liidu poliitikud Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach, kes ajakirjanduse andmeil nõustasid Semiramist tehingu sõlmimisel. Raudne oli toona Tallinna Sadama nõukogu liige ning Stelmach nõustamisteenust pakkunud firma juhatuse liige.

Meedias ilmunud andmete kohaselt on sadamal aktsiate ostu-müügilepingu järgi õigus saada Semiramiselt ligi 64 000 eurot valuraha.