Kohus nõustus halduri seisukohaga ja määras hääled samuti maksu- ja tolliametile ning kahele Alta Foodsi nõuded omandanud äriühingule, ütles Kraavi BNS-ile.

Kohus määras Luterma pankrotimenetluses toimunud võlausaldajate esimesel üldkoosolekul võlausaldajatele OÜ VS Inkasso, OÜ-le Dalton Eesti ja maksu- ja tolliameti hääled vastavalt pankrotihalduri poolt tehtud ettepanekule. AS Elveso häälte arvu määramise taotluse jättis kohus rahuldamata, täpsustas maakohtu pressiesindaja Kristina Ots.

Otsa sõnul võib selle kohtumääruse peale esitada määruskaebuse Tallinna ringkonnakohtule Harju maakohtu kaudu 15 päeva jooksul määruse kättesaamisest.

Rubla vaidlustas 11. mail toimunud koosolekul osad maksu- ja tolliametile antud hääled ning täielikult need hääled, mis jagunesid Alta Foodsi nõudeid omandanud firmadele.

Kraavi on varem selgitanud, et hääled jaotatakse võlausaldajate koosolekul nende nõudeavalduste põhjal, mis on esitatud haldurile vähemalt kolm tööpäeva enne koosolekut.

Kooslekul võivad võlausaldajad vaidlustada nii hääli, mis haldur on jaganud neile endile, kui ka neid hääli, mida haldur on jaganud teistele võlausaldajatele. Kui halduri poolt määratud hääled ei sobi, lahendab kohus häälte jaotuse määrusega.

Harju maakohus kuulutas Kruuda kontrollitava AS Luterma pankroti välja 19. aprillil. Avalduse ettevõtte vastu esitas Tartu Veevärk mullu detsembris, Swedbank esitas oma pankrotiavalduse 18. veebruaril.

Varasema info kohaselt on Luterma bilansi ja varade nimekirja järgi ettevõttel varasid 53,4 miljonit eurot, millest enam kui 40 miljonit eurot moodustab nõue pankrotis Alta Foodsi vastu. Ettevõtte kohustused ületavad bilansi järgi 37 miljoni euroni. Bilansis Kruuda juhitava piimatööstuse Tere AS-i aktsiaid ei olnud.

Kolmapäevase seisuga oli Lutermal maksuvõlga 2,24 miljonit eurot, selgus maksu- ja tolliameti andmetest.

Mullu augusti lõpul jäi Lutermal lunastamata 12,273 miljoni euro ulatuses 2008. aastal emiteeritud võlakirju. Lunastamata võlakirjade üks suuremaid omanikke on Swedbank. Panga juhitud likvideerimisel fondis Swedbank Private Debt oli võlakirju soetusmaksumuse järgi ligi 65 miljoni krooni ehk pea 4,2 miljoni euro ulatuses.