„Olen Harju maakohtu otsusega väga rahul, sest minu koostatud teose avaldamine ei riku Mart Kadastiku kui autori õigusi mitte kuidagi. Veelgi enam, Kadastik on meedias öelnud, et teose väljaandmine on suurendanud tema isikliku raamatu müüki ning pigem toob talle kasu,” sõnas Ema & Isa OÜ kirjastuse omanik Juku-Kalle Raid.

"Minu koostatud vihiku eesmärk on ajaloolise mälu säilitamine, et vältida ENSV hiilivat taassündi ja mineviku jõleduste kordumist. Leian, et kaasaegsetel on õigus tutvuda Mart Kadastiku/Jaak Kalju poolt 1980.-ndatel aastatel Nõukogude Liidu riigikorra vastaste suhtes kirjutatud vaenavate artiklitega. Kadastik ise on toonaseid tegusid oma nn elutööraamatus meenutanud ääretult ennastõigustavas ja põgusas võtmes. Mitte mingil juhul ei saa tema selgitusi käsitleda vabandusena siiani elus olevate dissidentide ees, keda ta avalikult vaenas ja seeläbi neile kannatusi põhjustas," lausus Raid.

Hageja isikuõiguste rikkumist või selle ohtu ei eksisteeri ning hagi tagamata jätmine ei too hagejale kaasa varalist ega mittevaralist kahju.

„Jaak Kalju koletekste või nende lõike on tiražeeritud ka varem ning seostatud Kadastiku isikuga, näiteks Kesknädalas ja Eesti Ekspressis. Kui Kadastik on artiklite autor, aga ei talu enda sidumist nendega, tulnuks loogiliselt ka varasemates väljaannetes Jaak Kalju artiklite tiražeerimine ja temale osutamine keelata. Aga seda ta ju teinud ei ole. Kui Kadastikule ei meeldi need artiklid ja temale osutamine, siis kahju küll, aga ajaloolise tõe mahavaikimine tänases Eesti Vabariigis võimalik ei ole, “ selgitas Raid.

Ajakirjanik Juku-Kalle Raid andis septembris välja kogumiku „Mart Kadastik kirjutab. Paradokside puntras. Jaak Kalju“, mis sisaldas KGB kaasabil valminud artikleid, mida Mart Kadastik avaldas 1980. aastatel nii Jaak Kalju pseudonüümi kui ka omaenda nime all.