Tartu maakohtu pressiesindaja Krista Tamm ütles BNS-ile, et kohtu teatel ei vasta avaldus saneerimisseaduses sätestatud nõuetele ning saneerimismenetlus tuleb jätta algatamata, vahendas BNS.

"Pere AS-i vara koosneb peamiselt nõuetest ja osalustest, mistõttu puudub ettevõttel likviidsus koheselt kõigi võlausaldajate nõuete rahuldamiseks," märkis Tamm.

Kohtu varasema määruse kohaselt kohustus Pere esitama muuhulgas eelmise majandusaasta aruande, ülevaate võlgniku finantsseisundist, majandustulemustest ja rahavoogudest. Augusti keskel esitas Pere kohtule arvandmeid, mis ei olnud majandusaastaaruanne, ülevaade finantsseisundist ega muudest majandustulemustest.

"Kohtule ei olnud jälgitav nende andmete tekkimine, need ei ole vormistatud majandusaasta aruandele kohaselt ning samuti pole lisatud audiitori seisukohta," lisas Tamm.

Ettevõtte saneerimine on saneerimisseaduse kohaselt abinõude kompleksi rakendamine ettevõtte majanduslike raskuste ületamiseks, tema likviidsuse taastamiseks, kasumlikkuse parandamiseks ja jätkusuutliku majandamise tagamiseks. Kohtu hinnangul ei ole Pere veenvalt näidanud, mil moel on tema majanduslikud raskused läbi saneerimismenetluse ületatavad.

Tartu maakohtu teatel on saneerimismenetlust põhjust algatada siis, kui menetluse kaudu on võimalik ületada majanduslikud raskused ning vältida pankrotti.

"Esitatud avalduse põhjal kohus sellisele järeldusele ei jõudnud," lausus Tamm. "Arvestades veel ka asjaoluga, et kohtule on esitanud pankrotiavalduse Unicredit Bank AG München filiaal ning Silveralteks Grupp OÜ ning vähem kui pool aastat tagasi oli kohtu menetluses ka avaldaja enda pankrotiavaldus."

Kohus nimetas Pere ajutiseks pankrotihalduriks Indrek Lepsoo.

Kohtumäärus on vaidlustatav 15 päeva jooksul selle kättesaamisest.

Pere esitas Tartu maakohtule saneerimisavalduse selle aasta 12. juulil.

Neljapäevase seisuga oli Pere maksuvõlg maksuameti andmetel 643 365 eurot, millele lisandub 9835 eurot intresse.