Halduskohtu otsuse kohaselt peatatakse alkoholi müümise keeld Kristiine Prismas kuni asjas tehtava kohtulahendi selgumiseni.

Kohtu pressiesindaja Jaanika Topkin ütles Päevaleht Online'ile, et kohtumäärus jõustub selle teatavaks tegemise hetkest ning käseb Kristiine linnaosavalitsusel taastada kohe majandustegevuse registris AS Prisma Peremarket registreeringus märked alkohoolsete jookide jaemüügi õiguse kohta.

Kohus leidis, et keeluga võidakse riivata ebaproportsionaalselt kaebaja põhiseadusega kaitstud ettevõtlusvabadust. Ilma kohtulahendita alkoholimüügi keeld võib Kristiinele kaasa tuua mitmetesse miljonitesse ulatuva saamata jäänud tulu.

"Kristiine linnaosavalitsuse välja toodud kaitstav avalik huvi – alaealiste alkoholi tarbimise piiramine – ei ole kaebaja poolt kaebuses märgitud lisameetmete rakendamisel ohus määral, mis kaaluks üles ühele ettevõtjale ebaproportsionaalse kahju tekkimise ja selle hilisema võimaliku hüvitamise linna rahadest," seisab halduskohtu otsuses.

„Pöördusime kohtu poole, kuna vastutame nii oma töötajatel kui klientide ees,” sõnas kaupluse juhataja Margus Musthallik. „Kui linnaosavalitsus on taastanud majandusregistris Kristiine Prisma alkoholimüügiloa, saavad kõik meie töötajad jätkata tööd oma tavapärastel kohtadel ning kliendid teha kõik endale meelepärased ostud meie juurest.”

Poe juhataja Margus Musthallik tõdes, et läinud nädalavahetusel käis kliente tavapäraselt 10 protsenti vähem, kuid samas rõhutas, et paari päeva põhjal on veel vara olulisi järeldusi teha.

Kristiine linnaosavalitsus rõhutas, et see ei ole asjas lõplik lahend ja Tallinna Halduskohtu määruse peale saab esitada määruskaebuse.

„Mind teeb murelikuks, et kohus leidis, et ettevõtja huvi kaalub üles avalikkuse huvi,” ütles Kristiine linnaosavanem Mihhail Korb.

„Ma olen endiselt veendunud, et me peame oma tegudes ja otsustes järjekindlad olema, kui tegu on alkoholi müügiga alaealistele,” lisas Korb.

„Mis puudutab kohtuotsuse edasikaebamist, siis see kohtumäärus kindlasti vaidlustatakse,“ sõnas Kristiine linnaosavalitsuse pressiesindaja Ljubov Semjonova. „Müügi taastamise küsimus on Kristiine Prisma pädevuses ja kuni lõpliku kohtuotsuseni on Kristiine Prismal õigus müüa alkoholi kasvõi homsest alates,“ lisas Semjonova.

Kaebuse esitamiseks on Kristiine linnaosavalitsusel aega kümme päeva.