Süüdistuse kohaselt esitas N.R. (46, nimi asendatud initsiaalidega) Sihtasutusele Keskkonnainvesteeringute Keskus tema poolt juhitava ettevõtte OÜ Avoterm nimel väljamaksetaotlustes valeandmeid akteeritud töödest, mida tegelikkuses ei tehtud.

Nimelt näitas N.R. katlamaja ehitamise või rekonstrueerimise projektides mainitud katlamajade ehitustööde hinda tegelikkusest kõrgemana. Nimetatud pettuse eesmärgiks oli saada rohkem soodustust ning jätta omaosaluseks mõeldud summad Keskkonnainvesteeringute Keskusele maksmata.

Viru Ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Sigrid Nurme sõnul tegi Sihtasutus Keskkonnainvesteeringute Keskus viie katlamaja puhul väljamakseid summas 2 484 191,16 eurot.

„Nimetatud kriminaalasja puhul ei ole ainsaks kahjuks toetuse väljamaksjale tekitatud kahju, vaid kaudselt kannavad kahju kõik nimetatud katlamajade piirkonda jäävad ning katlamajadelt sooja saavad tavaelanikud. Katlamajade ehituse maksumus on üheks sooja hinna komponendiks ning seega mõjutab nimetatud kuritegu otseselt ka tavatarbijat, kellele küttearveid esitatakse,“ lisas ringkonnaprokurör Sigrid Nurm.

N.R. tunnistas end täielikult süüdi ning jäi kokkuleppe juurde. Kohus mõistis mehele karistuseks rahalise karistuse 400 päevamäära, arvestades 1 päevamäära suuruseks 63,20 eurot, see on 25 280 eurot.

Kohtuotsuse jõustumisel konfiskeeritakse ka N.R. poolt Rahandusministeeriumi tagatiste kontole kantud 117 570 eurot.

43-aastast Rommi Rodriku tunnistas kohus süüdi selles, et tema aitas kaasa väljamaksetaotlustes valeandmete esitamisele.

Kohus mõistis Rommile karistuseks rahalise karistus 150 päevamäära ulatuses, arvestades 1 päevamäära suuruseks 50,60 eurot, mis on 7590 eurot.