Piimatootja kinnitab Tere on müügis

Eesti maaelu arengukava 2014-2020 suurprojektide toetuskonkursi raames annab maaeluministeerium põllumeestele toetuseks 18 miljonit eurot. Kuigi konkurs kuulutatakse välja alles tänavu septembris, teevad põllumehed juba ettevalmistusi, kuidas raha jagamises osaleda.

“Üks mõte on Tere tööstuse ost,” kinnitas Eesti piimatootjaid koondav ühistu Epiko juhatuse esimees Üllas Hunt, et ärimees Oliver Kruuda on pannud Tere müüki.

“See ei ole saladus, et Tere on praegu turul saada ja selle tööstuse ost on üks mõte, kuidas suurprojekti rahasid kasutada, aga kindlasti ei ole see hetkel meie jaoks ainus viis, kuidas sellest konkurssist osa võtta” märkis Hunt. Tänane kohtuotsus Tere saneerimise kohta annab samuti kinnitust, et piimatööstuse ümber on toimumas suured muudatused. Kuigi Tere on kasumlik ettevõte, on firmal üle 30 miljoni suurune võlakoorem. Ainiti võlad tarnijatele olid eelmise aasta lõpu seisuga umbes 13 miljonit eurot.

Epiko juht Üllas Hunt ütles, et hetkel on maaeluministeeriumi konkurssi ette valmistuseks koondunud mitmed Eesti piimatootjate ühistud. Lisaks Epikole on pidanud ühistu loomise plaane temaga Laeva piimatootjad, Tartumaa piimatootjad ja Jõgevamaa piimatootjad.

Raha läheb piimatootjatele

Maaeluministeerium kinnitas, et suurprojekti konkursi raames antakse ilmselt 18 miljoni suurune abiraha just piimatootjatele, kuna nad on hetkel piimaturu kriisi tõttu kõige raskemas seisus.

“See peab olema ühistuline tegevus, millega konkursil osaleda saab,” ütles Taavi Kand maaeluministeeriumist, “see raha võib minna ühele projektile aga võib minna ka jagamisele. Oluline on see, et projekt hõlmaks võimalikult palju piimatootjaid.”

Taavi Kand maaeluministeeriumist ei olnud kuulnud Tere ostust abirahade toel ja märkis, et praeguse konkursi raames ei lubaks selle reeglid olemasolevatel tööstustel suurprojektis osaleda ning suurele abirahale saavad kandideerida vaid uued tehased.

Epiko ühistu juht Üllas Hunt aga ei pidanud seda kõige mõistlikumaks ideeks. “Miks ehitada täiesti uus tehas, kui meil on töötav tehas Tere näol olemas ja selle saaks korralikult käima panna nii, et see tooks piimatootjatele kasumit. Antud hetkel on tööstuseta piimatootjad kõige nigelamas seisus ja konkursi eesmärk ongi ju neid eelkõige aidata,” lisas ta.

Taavi Kand maaeluministeeriumist ütles, et 18 miljoni euro suuruse suurprojekti õigusakti kirjutamine alles käib ja on täiesti võimalik, et enne kui maaeluminister Kruuse sellele lõplikult alla kirjutab, võidakse konkursi tingimusi ministeeriumis veel muuta nii, et Tere ost oleks ühinenud piimatootjatel võimalk. “Loomulikult on tingimusi võimalik veel muuta, aga praeguse seisuga sellest olemasolev tehas osa võtta ei saa,” ütles Kand.

Epiko juht Üllas Hunt lisas, et kindlasti ei ole Tere ost ainus mõte, mis ühinenud piimatootjatel hetkel laual on. “Tere on majanduslikes raskustes ja hetkel turul saadaval ning see on üks mõte meil piimatootjatel. Samas on meil ka teisi mõtteid, millega konkursil osaleda,” rääkis ta.

Tere hind 45 miljonit?

Tere kuulub Oliver Kruudale ja kuigi tööstus tootis möödunud aastal kasumit, on ettevõttel eelmise aasta lõpu seisuga üle 30 miljoni euro suurune võlakoorem pankadele ja lisaks 13 miljoni suurune võlg tarnijatele, kellest on enamus piimatootjaid.

2014. aastal pikendati laenu lühiajaliselt kuni novembrini 2015, siis lubas Tere Kruudaga eesotsas laenu ümber struktureerida.

Tänaseni ei ole Tere finantseerimiskava läbi läinud. Anonüümsust paluvate allikate sõnul on Tere hetkel müügis 45 miljoni euroga ja pank ei ole nõus Kruudaga seotud ettevõtete laene refinantseerima.

“Minu teada see summa nii suur pole,” ütles Üllas Hunt, kes kaalub teiste piimatootjatega Tere ostu, kuid jättis oma summa äriläbirääkimiste tõttu avalikult välja ütlemata.

Tere hetke kõige suurem probleem jätkusuutlikkuse tagamiseks on aga see, et ta töötab ainult kolmandiku võimsusega, kuna piimatootjad ei usalda Oliver Kruudat eelnevate võlgnevuste tõttu ehk piimarahad on põllumeestele jäänud saamata.