Harju maakohus arutas täna Tallinna kohtutäituri Elin Vilippuse avaldust Tõnis Haaveli kohustamiseks varade ja kohustuste nimekirja esitamiseks ning nimekirja vandega kinnitamiseks ja vajadusel Tõnis Haaveli suhtes sundtoomise ja aresti kohaldamiseks.

Kuna ka tänasele istungile Haavel kohale ei ilmunud ja kutse oli kahel korral isiklikult kätte toimetatud, siis kohaldas kohus Haaveli suhtes sundtoomist ja aresti kestusega 30 päeva.

Jaanuaris kirjutas Äripäev, et Bakuu-afääri üks peategelasi Tõnis Haavel hoidub kohtusse ilmumisest ning on kohtule teatanud, et elab Lätis.

Taust

Riigikohus ei võtnud mullu veebruaris menetlusse Bakuu-afääri kohtualuste kaebusi ja sellega jäi jõusse Tallinna ringkonnakohtu süüdimõistev otsus Haaveli, Erki Piirsalu, Harles Liivi ning Gild Financial Advisory Servicesi kohta.

Piirsalu mõisteti süüdi investeerimiskelmuses, teised kelmusele kaasaaitamises. Piirsalu karistusena jäi jõusse 2 aastat tingimisi vangistust, Haaveli ja Liivi puhul 7 kuud tingimisi vangistust ja kõigi puhul kolmeaastase katseajaga.

Gild Financial Advisory Servicesi (praeguse nimega AS GFAS) suhtes jäi jõusse rahaline karistus 50 000 eurot.

Koos kriminaalasjaga menetletud Bakuu-afääri investorite tsiviilhagi rahuldas Tallinna ringkonnakohus pea täielikult, mis tähendab, et süüdi mõistetud kohtualuste vastu jäigi jõusse hiigelnõue. Piirsalu, Haavel, Liiv ja GFAS peavad kohtuotsuse kohaselt investoritele hüvitama umbes 7 miljonit eurot.