Kohus rahuldas ametiühingute keskliidu (EAKL) ja teenistujate ametiliitude keskorganisatsiooni (TALO) kaebuse ning tühistas valitsuse eelmise aasta 10. detsembri korralduse nimetada Henn Pärn riiklikuks lepitajaks, ütles halduskohtu sekretär ERR-i uudisteportaalile.  

Jaanuaris pöördusid ametiühinguorganisatsioonid EAKL ja TALO kohtusse, sest nende kinnitusel rikkus valitsus seadust, kui nimetas ametiühingute ettepanekuid arvestamata riiklikuks lepitajaks Henn Pärna.

Lepet polnud

EAKL ja TALO põhjendasid, et otsusel puudub õiguslik alus, kuna see langetati töötajate ja tööandjate keskliitude vahel kokkulepet saavutamata.

Ametiühingute keskliit pakkus senise riikliku lepitaja Henn Pärna asemel sellesse ametisse TALO esimeest Ago Tuulingut, kuid Taliga sõnul ei vastanud tööandjate keskliit ettepanekule üldse, ehkki varem oli kokku lepitud, et lepitaja kandidaadi esitavad just ametiühingud. Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles detsembris, et kui sotsiaalpartnerid ei suuda kokku leppida, ei tähenda see, et Eesti jääb riikliku lepitajata.

„Valitsus vajas korralekutsumist sotsiaaldialoogi küsimuses. Olen kindel, et selle kohtuotsuse valguses hakkavad meie ministrid suhtuma sotsiaalpartnerluse põhimõtetesse suurema austusega,” ütles Taliga eile.

Pärna jätkamise vastu on sõna võtnud ka arstide liit, kelle sõnul on Pärn töötülide lahendamisel käitunud pigem tööandjate esindajana kui erapooletu ja sõltumatu lepitajana.