Soome sisemajanduse koguprodukt (SKP) kasvas kolmandas kvartalis 0,3 protsendi võrra, kui seda võrrelda eelmise kvartaliga, kirjutas Helsingin Sanomat. Statistikaamet arvutab nüüd kvartalikaupa Soome SKP-d sesoonselt tasandatult, nii et tulemusi on raske võrrelda varasemate, vana meetodi järgi arvutatud andmetega.

Kui sesoonseid muutusi poleks SKP numbrist maha arvutatud, oleks kolmanda kvartali tulemus olnud teise kvartali omast veel paar protsenti väiksem.

"Pidime pikalt kaaluma, kas julgeme nii teha," kommenteeris Helsingin Sanomatele arvutusmeetodi muutmist Soome statistikaameti ülemaktuaar Samu Hakala. "Meie tõlgendus kogutud tähelepanekute põhjal on see, et majanduse põhi on nüüd käes. Hooajaliselt tasandatud trendist tuleb see paremini välja."

Aastases arvestuses majanduslangus ikkagi jätkus: Soome SKP oli tänavu kolmandas kvartalis 9,1 protsenti väiksem kui mullu samal ajal.

Pangaanalüütik: lõppev aasta on ikkagi väga halb

Ent ühispankade grupi OP-Pohjola peaökonomist Anssi Rantala jäi ettevaatlikult kahtlevale seisukohale.

"Esimene mulje on selline, et statistikaamet tõlgendas krahhi teisiti, mitte ei esitanud statistikat. Hooajaline tasandus on statistiline trikk," ütles Rantala, kelle sõnul ei muuda miski fakti, et majandus on Soomes kahanenud 9,1 protsendi võrra.

Rantala sõnul ei ole tõus veel alanud, kuid põhi hakkab ehk juba käes olema. "Tänavu aasta on SKP mõttes ikkagi väga halb," kommenteeris Rantala.

Veerandi jagu vähem kaubavahetust kui mullu

Statistikaameti andmete kohaselt kahanes Soome eksport kolmandas kvartalis 26,6 protsenti möödunud aasta sama ajaga võrreldes. Kuid teise kvartaliga võrreldes oli eksport 0,6 protsendi võrra plussis.

Import vähenes omakorda mullu kolmanda kvartaliga võrreldes 24,5 protsenti, ent kasvas käimasoleva aasta teise kvartaliga võrreldes kiiremini kui eksport, 3,3 protsendi võrra.

Eratarbimine kahanes 1,1 protsendi võrra möödunud aasta kolmanda kvartaliga võrreldes, kuid kasvas tänavu teise kvartaliga võrreldes 0,3 protsendi võrra.

Investeeringud vähenesid 7,9 protsendi võrra teise kvartaliga võrreldes ja lausa 20 protsendi jagu möödunud aasta kolmanda kvartaliga võrreldes.

Allikas: Helsingin Sanomat