Võrguteenuse tasud moodustavad tihti üle poole elektrienergia ostmisega seotud kuludest, samas kui elektrienergia kulu võib ulatuda vaid kolmandikuni kogukuludest, teatas hinnavõrdlusportaal Minuenergia.ee.

„Vaatamata sellele, et Elektrilevi AS on teistest võrguteenuse pakkujatest palju suurem ettevõte ja omab seega paremaid võimalusi mastaabiefekti kasutamiseks, on nende teenus oluliselt kallim,“ ütles minuelekter.ee portaali juhatuse liige Raul Ennus.

„Vahed ulatuvad kuni 11% erinevate võrguteenuse pakkujate vahel, mis on märkimisväärne, kuna võrguteenuse tasud on tihti suuremad kui elektrienergia omad. Tarbijal aga puudub võimalus võrguteenuse pakkujat valida,“ lisas Ennus.

Näiteks tarbides Läänemaal 2500 kWh elektrit aastas, on kogukulu järgmisel aastal fikseeritud hinnaga elektrit ostes umbes 24 eurot kuus, aga sama tarbimise puhul Raplamaal teise võrguteenuse pakkuja juures 27 eurot kuus. Suuremate tarbimismahtude juures kasvab vahe eurodes veelgi.

Eestis pakub võrguteenust üle kolmekümne ettevõtte. Kolm kõige suuremat on Elektrilevi AS, Imatra Elektri AS ja VKG Elektrivõrgud OÜ, kes katavad praktiliselt terve Eesti.

Tarbijal on võimalus kulusid optimeerida kahel viisil.

Esiteks tasub analüüsida ja muuta tarbimisharjumusi. Võrguteenuse tasu arvestatakse võrdeliselt tarbitud elektrihulgaga päevasel ja öisel ajal. Kui tarbida rohkem öist elektrit, saab kokku hoida ka võrguteenuse pealt. Eelduseks on, et ka võrguteenuse pakett arvestab erinevaid hindu päevase ja öise elektri edastamisel.

Kahetariifse võrguteenuse korral tuleks pesumasin panna tööle hilisõhtul või varahommikul või kasutada odavat nädalavahetuste elektrit. Elektrikütte puhul rakendada näiteks taimereid, nii et osad radiaatorid lülituvad päeval automaatselt välja. Nende abinõudega saab elektrikulusid märkimisväärselt kokku hoida.

Teiseks on oluline teada, et ka võrguteenuse pakkujatel on erinevad paketid tarbijatele. Seni määrati paketid tarbijale n-ö automaatselt koos elektrienergia paketiga. Suurim erinevus võrguteenusepakettides on hinna arvutamine koos ampritasuga või ilma ning kas eristatakse päevast ja öist ülekandetariifi.

„Praeguses olukorras on oluline tähelepanu pöörata mõlemale, nii elektri kui võrguteenuse hinnale,“ sõnas Ennus.

Minuelekter.ee portaali haldav ettevõte Minuelekter OÜ on Eesti idufirma.