Mäletan, et veel millalgi aasta tagasi pidasin Eesti kõige haardekamaks ärimeheks idapiiri taga tegutsevat kinnisvara- ja kaubandusettevõtjat Hillar Tederit. Seda arusaama toitsid Tederi mastaapsed kinnisvaraprojektid Venemaal ja Ukrainas, osalus Peterburi kubernerile lähedases pangas, kaubakeskuste keti O’Key loomine ning takkapihta ühe Vene turul tuntud mahlabrändi mahamüümine Coca-Colale.

Tederi haaret ei õgvenda ilmselt ka pronkssõduri-saaga, sest oskuslikult kõrvaldas ta oma Venemaa kaubakeskuste lettidelt Eesti kauba ja ütles, et tema ei teadvat sellest midagi, otsuse olevat langetanud tegevjuhtkond.

Ent sama kõva ärimees, vahest isegi suurem tegija on Marokos miljardikuurordi rajamist alustanud ekskasiinoärimees Margus Reinsalu. Ärileht kirjutas eelmise aasta veebruaris, kuidas Reinsalu teeb Vahemere äärde Euroopa suurimat kuurorti, mis laiub Lasnamäe-suurusel alal. Raha pannakse ettevõtmisse 8 miljardit krooni.

Nagu seeni pärast...

Aasta hiljem tuleb teine uudis: Reinsalu osalusel kerkib ka ühele troopilisele Brasiilia saarele kuurort, umbes miljardi dollari eest. Nii Marokosse kui ka Brasiiliasse tuleb magus viietärnikuurort: tippklassi villad, luksuskorterid ja hotellid, golfiväljakud ja jahisadamad. Rääkimata arvukatest kaubanduspindadest ja söögikohtadest. Eestlasest ärimehe head vaistu näitab kas või lihtne tõik, et Maroko villad on juba praktiliselt välja müüdud, teiste hulgas kuuluvad klientide hulka inglise vutistaarid John Terry, Gary Neville ja Rio Ferdinand.

Ent seegi pole kõik. Praegu liigub Margus Reinsalu koos partneritega ringi mööda Indiat, Egiptust ja Kreekat, et leida sealtki suurteks ja suurejoonelisteks turismikeskusteks sobivaid paiku. Teisisõnu teeb ta sama, mida Ernesto Preatoni (kes tegi tegelikult Egiptusest turistiriigi), ent mastaapsemalt ning positiivse kuvandi saatel. Jääb üle oodata meest kodusesse Narva-Jõesuusse või Mustveesse.