See ei ole aga ainus suur ehitushange, mis Fund Ehitusel viimasel ajal võita on õnnestunud. Enne Tallinna vanglat peeti kalleimaks Eesti rahvamuuseumi hanget, mille maksumus oli 47 miljonit eurot. Ka tolle hanke võitis Fund Ehitus.

Ehitusfirma võitis ka nii Narva kui Kuressaare politsei- ja päästeameti ühishoonete hanked ning nii-öelda superministeeriumi rajamise hanke võit läks Fund Ehituse tütarfirmale OÜ 2Torni.

Ärileht uuris RKAS-ilt, et kuidas nad kommenteerivad, et kõik nende viimase aja suuremate hangete võidud on kõik läinud ühele ehitusfirmale.

RKASi juhatuse esimees Urmas Somelar selgitas, et nende eesmärk ei ole ehitusturu osaliste vahel tellimuste võrdne ärajagamine, vaid ettevõtte ja maksumaksja raha säästlik kasutamine hoonete rajamisel.

„Suurematel ehitushangetel konkureerib üheaegselt alati mitu ehitajat ja võidab parim pakkuja. Kuid meie saa komemteerida ühe või teise firma strateegiat ja taktikat ega finantsvõimekust, mis võib osutuda määravaks ühe tihenevas konkurentsis toimetulekuks,“ vastas Somelar.

Somelari sõnul on RKAS võimalikult hea kvaliteediga lõpptulemuse saamiseks kehtestanud hangetele karmid kvalifitseerimisnõuded ning ehitajate tagasiside RKAS-i hangete läbipaistvuse ja arusaadavuse kohta olevat üldiselt positiivne.

Fund Ehitus ei võida ainult RKAS-i hankeid. Hiljuti otsustas Tallinna linnavalitsus sõlmida OÜ-ga Fund Ehitus Kopli liinide müügilepingu. Arendaja plaanib kogu Kopli liinide ala valmis ehitada 12 aasta jooksul, ehitustööd algavad juba järgmisel aastal. Planeeritav investeeringu maht on kokku 55-65 miljonit eurot.

Fund Ehituse tegevjuht Eiki Rump on varasemalt Äripäevale kommenteerinud, et ehitushangete statistika tõestab, et mulje, et nad kõigi eest töö ära võtavad ei vasta tõele. „Kui võtta lahti statistika, mitme miljoni euro eest on firmad hankeid teinud, siis me saame teada kohutava tõe, et me oleme ikka seal tagapool.“

Fund Ehituse käive möödunud aastal oli natukene üle 50 miljoni euro, aasta varem oli see summa 33,3 miljonit eurot. Aruande aasta kasum oli ettevõttel mullu 4,5 miljonit eurot, aasta varem jäi ettevõtte kasum 3 miljoni euro juurde. Dividendideks maksis ettevõte mullu 1,2 miljonit eurot.

Fund Ehituse juhatusse kuuluvad Ott Kikkas, Toomas Lipre, Anti Makson ja Eiki Rump. Viimasel on ettevõttes ka 25 protsendi suurune osalus. Neljast mehest kolm on varem töötanud ehitusfirmas Merko – Rump projektijuhina, Kikkas on Merkos olnud ehitusdirektor ning nii juhatuse kui ka nõukogu liige. Markson töötas omal ajal Merkos projektidirektorina.