Vältimaks viiruse edasist levikut teistele linnukarjadele, kuulub haigestunud kari likvideerimisele, teatas veterinaar- ja toiduamet.

Lisaks kehtestatakse Rae vallas Kadaka külas asuvale farmile karantiin, 3-kilomeetrise raadiusega ohutsoon ning 10-kilomeetrise raadiusega järelevalvetsoon, kus kehtivad piirangud eluslindude ning linnukasvatussaaduste liikumisele. 

AS Talleggi teatel kuuluvad hävitamisele kõik Talleggi munejad kanad ja ettevõte peatab ajutiselt söögimuna tootmise. Munatootmine taastub 50 protsendi ulatuses märtsiks-aprilliks ja kogu ulatuses 2008. aasta suve lõpuks.

"Kanad hukatakse CO2 gaasiga," ütles Päevaleht Online´ile Talleggi juhatuse esimees Teet Soorm. „Haigus ei kujuta endast ohtu muna tarbijale. Talleggi broilerifarmidesse haigus levinud ei ole ja seega lihatoodete müügile mõju puudub," ütles Soorm.

Tema sõnul moodustab muna müük hetkel 14 protsenti ettevõtte kogumüügist. "Probleemi majanduslike mõjudega toimetulek nõuab Talleggilt lisapingutust, kuid on igati meie võimuses," lisas Soorm.

Soormi sõnul kavatseb ettevõte hukatud kanad asendada nn 0-päevaste ehk alleskoorunud tibudega, kes kasvatatakse noorkanade farmis noormunejateks ning viiakse seejärel üle munakanafarmidesse. 200 000 kana asendamisest tingitud kulude suurust Soorm öelda ei osanud.

Veterinaaramet tuletab meelde, et kodanikel, kes reisivad riikidesse, kus on Newcastle juhtumeid tuvastatud, on soovitav vältida kontakte farmis peetavate lindude ja ka metslindudega ning linnulaatadel ja -turgudel käimist. Eestisse naasmisel ei ole isikutel lubatud enne 48 tunni möödumist siseneda loomakasvatushoonetesse- ja rajatistesse.

Viimane suurem Newcastle tõve puhang oli selle aasta augusti lõpus Viljandimaal Abja kanafarmis, kus seetõttu hukati gaasiga 5000 lindu.

Newcastle´i haigus ehk lindude aasia katk on ägeda kuluga lindude viirushaigus, mis iseloomustub kopsupõletiku, entsefaliidi ja verevalumite tekke ning suure suremusega. Haiguse levik linnukarjas on ülikiire, lindude surevus võib ulatuda kuni 100 protsendini.

Inimesele tõbi ohtlik ei ole.