Mullu keskkriminaalpolitsei abidirektori kohalt lahkuma sunnitud Koit Pikaro tõi sel nädalal erakordselt eduka kampaaniaga turule oma detektiivibüroo Ius Dicere.

Selle asemel, et osta reklaamipinda või -aega, korraldas Pikaro bürood tutvustava reklaamikampaania K-komando ja kriminaalpolitseinike abil.

Pikaro lubas anda keskkriminaalpolitsei Tartu töötajatele teavet pangaröövel Mart Nippmani asukoha kohta ainult juhul, kui nood reklaamivad kurjategija tabamisest teatades tema detektiivibürood. Muidugi olid kaubaga nõus, sest olnuks patt jätta vabadusse paljude relvastatud röövidega tuntuks saanud mees.

Eraettevõtjale ei saa leidlikkust pahaks panna, kuid Koit Pikaro käitumine tekitab eetilisi küsitavusi. Kriminaalkoodeksi järgi on kuriteost teatamata jätmine samuti karistatav. Kui kriminaalpolitseinikud poleks Pikaro pakutud tehingut vastu võtnud, kas siis oleks ka Tallinna linnavolikogu korrakaitsenõuniku ametit pidav endine politseikomissar jätnudki ohtliku kurjategija vabadusse?

Pangaröövli tabamise ajal nähti Alatskivil autot, mis võib kuuluda Pikaro firmale. Kui see teave tõeks osutub, siis lekib kriminaalpolitseist omakorda operatiivteavet Pikarole, mida eraettevõtja võib müüa kellele tahes.

Politseist lahkusid Pikaro ja tema äripartner Reigo Kala lapsiku püstolipaugutamise pärast Saaremaa heinamaal, kuna vanem politseinik varjas noorema tegu. Tõenäoliselt muudavad need mehed eraettevõtluses rahaks politseis kogutud infopagasi ning infoallikad allmaailmas. Pikaro ettevõte meenutab ses mõttes kangesti endise eriteenistuse töötajate loodud detektiivibürood SIA.

Kuna Koit Pikaro on samuti tihedalt seotud Edgar Savisaarega nagu SIA omanikud Veiko Kulla ja Kalle Klandorf, siis sobiks detektiivibüroole raskepärase ladinakeelse Ius Dicere asemel kaubamärgiks üheselt mõistetav SIA-2.