Russell 3000 indeksis leiab 11 ettevõtet, millede seas enamus on energeetika valdkonna tegijad nagu Apache, aga ka tööstusgigant General Electricu ning uudisteportaal Yahoo. Nad kõik on teatanud hullumeelsetest kahjuminumbritest. Kõigil neil on ette näidata vähemalt 4 miljardi dollari suurune miinus. See kõik ületab suures hädas oleva jaeketi Sears 1 miljardi suuruse kahjuminumbri, millest ettevõte eile teada andis.

Loomulikult on siin peasüüdlaseks nafta hind. 11st firmast kaheksa on tegevad energeetikasektoris. 2015. aasta kaost näiteb kõige selgemalt see, et veel 2014. aastal olid neist 11st firmast kaheksa kasumis.

Keskmiselt on nende ettevõtete aktsia hind kukkunud 12 kuuga poole võrra.

Investoritel oli 2015. aasta viimasesse kvartalisse minnes madalad ootused, aga reaalsus on olnud palju kehvem.

Apache kaotas Russell 3000 indeksi ettevõtetest enim. 23 miljardit on meeletu summa ja seda mitmes mõttes. Nad mitte ainult ei kaotanud rohkem, kui oli nende käive (6,4 miljardit), aga 2014. aasta 2,9 miljardise miinusega võrreldes on kaotus palju suurem. Šokeeriv on see, et analüütikud arvavad, et 2016. aastal teatav firma taas suurest kahjumist.

Ainsa infotehnoloogia ettevõttena on nimekirjas Yahoo. Investorid soovivad, et ettevõte viiks läbi olulised struktuurimuudatused. Hukku firmale veel siiski ette näha ei ole.

Mõned kaotused on raamatupidamuslikud ning ei näita, et ettevõtte tervis oleks kehv. Näiteks General Electric. Suurfirma on läbimas restruktureerimise protsessi, et keskenduda kasumlikematele suundadele nagu elektritootmine ja transport. 2015. aasta 6-miljardiline kahjum on tekkinud just neis projektides, mille firma on maha müünud või katkestanud. Selliste projektide kahjum oli 7,4 miljardit, mist tähendab, et jätkuvad operatsioonid genereerisid 1,7 miljardit kasumit. General Electricu aktsia on seetõttu olnud ka tõusuteel. Analüütikud usuvad, et General Electricu 2016. aasta on üliedukas ning kasumiks võib tulla lausa 14 miljardit dollarit.

Sellele vaatamata on olnud väga karm aasta ettevõtetele ning kallis aasta investoritele.