Raamatu „Eesti Vabariigi mündid ja paberraha 1991-2010“ koostanud kollektsionäär Allan Tohv hindas, et numismaatikute hulgas on pärast euro käibeletulekut hinnatud hõbedased ühekroonised aastatest 1993. ja 1995.

„Neid on sellel põhjusel vähem, et nad olid ühes suuruses Saksa margaga ja seda kasutati Saksamaal rahaautomaatides, misjärel tuli nad käibelt kõrvaldada,“ meenutas Tohv. „Ja ega viiesendiseid ka ülearu palju pole.“

Tavamüntidest on tema sõnul hinnas 1992. aasta ühekroonised, mis pole olnud kunagi tavakäibes ja mida võib leida ainult Eesti Panga mündivoldikust. Voldikuid peaks olema vaid 20 000 ja selle hind on juba praegu 500 krooni.

Tohv prognoosis, et münte jääb järele oluliselt rohkem kui paberraha. Ka müntide hoidmine ja säilitamine on oluliselt lihtsam ja turvalisem. Paberraha tuleb hoida niiskuse ja päikesevalguse eest.

Hoidke alles siledaid rahatähti

„Kui keegi tahab raha alles jätta, siis võiks hoida alles pangasiledaid rahatähti,“ soovitas Tohv. „Kui kõik läheb paberihunti, siis ei olegi enam midagi koguda.“

Eesti raha jääb aga kehtima tähtajatult ja ka peale 15. jaanuari saab Eesti kroone tähtajatult ümber vahetada eurodeks.

„Kui inimene leiab ka viie aasta pärast 100 krooni, siis saab selle Eesti Pangas ümber vahetada,“ rääkis Tohv. „Kogujatele on see hea, võib alati oma kogu Eesti Panka viia ja saab raha euro vastu vahetada.“

Tohv soovitas inimestele, kes tahavad hakata tegelema erinevate asjade kogumisega, teha oma esimesed väljaminekud teemakohaste raamatute ostmiseks ja proovida endale enne kogumist asi selgeks teha.

"Õppige teiste vigadest, mitte enda omadest. Eesti müntide ja paberraha kohta on aastatel 1992-2010 palju erinevaid ja häid raamatuid kirjutatud," rääkis ta. "Üheski raamatus ei ole lõplikku tõde olemas ja pikaajaline kollektsioneerimise kogemus aitabki vanade asjade kohta uusi ja huvitavaid aspekte avastada."

Euro stardipakietid

Euro stardipaketid soovitab Tohv alles jätta. „See on ainulaadne,“ rääkis ta. „Ajalooline kogemus näitab, et esimeste euromüntide hinnad on kõikjal täna kõrgemad kui nominaal."

Kui palju täpselt hind tõusta võib, ei osanud Tohv prognoosida, aga selle peale ei maksa loota, et nendega tulevikus rikastuda.