Ligi kolm aastat tagasi käivitunud projekt Flavoure aitas Eesti maaviljeluse instituudil (EMVI) saada nüüdisaegne teaduslabor tipptasemel aparatuuriga. Laboris hakati uurima Eesti toidu ja loomasööda kvaliteeti.
Ühtlasi uuriti seda, kuidas põllumajanduses kasutatav agrotehnoloogia mõjutab toidu kvaliteeti, et saadud uurimistulemuste põhjal saaks anda põllumeestele soovitusi tehnoloogiate arendamiseks, ütles projektijuht, EMVI põllumajandustoodete osakonna juhataja Marge Malbe.

Flavoure’i projekt oli suunatud EMVI teadusvõimekuse tõstmisele toidu ja sööda kvaliteedi ning ohutuse alase teadustöö vallas. Kui palju inimesi on sellega olnud seotud?
Tegemist oli väga ulatusliku projektiga. Võib öelda, et Flavoure puudutas kõiki Eesti maaviljeluse instituudi töötajaid. Samas oli projektiga seotud mitmeid teadlasi teistest teadus- ja arendusasutustest, põllumajandustootjad, -nõustajad ja -poliitikud. Nii näiteks on Flavoure’i abil loodud teaduslaborid kasutatavad kõikidele EMVI teadlastele ja kolme aasta jooksul läbiviidud koolitused avaldasid mõju paljudele. Projekti käigus läbiviidud koolitusseminarid ja -kursused olid avatud kõigile huvilistele.

Mida te olete selle aja jooksul teinud, mida saavutanud?
Flavoure’i projekt oli suunatud EMVI teadusvõimekuse tõstmisele toidu ja sööda kvaliteedi ning ohutuse alase teadustöö vallas. Selleks rajati EMVI-sse kaasaegne teaduslabor, võimaldati teadlaste koolitust välismaistes kõrgetasemelistes uurimisrühmades, organiseeriti seminare ja laborikoolitusi, mis olid lisaks EMVI teadlastele avatud ka teiste teadusasutuste töötajatele nii Eestist kui ka väljastpoolt Eestit, viidi läbi infopäevi põllumajandustootjatele ja -töötlejatele. Kõik see tõstis EMVI tuntust Eestis ja mujal ning on viinud mitmete uute koostööprojektide tekkeni.
Üheks suhteliselt laia huvi äratanud tegevussuunaks on meil hallitusseente ja mükotoksiinide alased uuringud. Nii näiteks tuntakse huvi, kuidas oleks võimalik vähendada mükotoksiinide teket teraviljades. Sellesuunalised uuringud on praegu käigus ja loodame, et saame tootjaid- tarbijaid selles vallas aidata.

Kuidas on olnud Eesti toiduainetööstusettevõtetel teie projektist kasu?  
Kuna teadustöö on suhteliselt pikaajaline protsess, siis on veel natuke vara öelda, millist kasu asjast saadud on. See, mida me pakkuda saame, on proovida erinevatele probleemidele lahendusi leida teadusuuringute kaudu. Me saame pakkuda teadlaste oskusi, kaasaegset laboriaparatuuri analüüside läbiviimiseks, tulemuste töötlemist, kokkuvõtete tegemist ning saadud tulemuste tõlkimist tööstustele/tootjatele/tarbijatele kergemini mõistetavasse keelde. Loodame, et nii mõnigi probleem leiab lahenduse.

Millised toiduainetööstused on teiega selle projekti raames suhelnud ja mis on neid huvitanud?
Pöördumisi on olnud mitmesuguseid. Peamiselt on tööstusel probleeme tooraine kvaliteediga. Samuti on tuntud huvi ühe või teise aparaadi kasutusvõimaluste vastu seoses tootearendusega. Teadusuuringud ja tootearendus on pikemaajalisem protsess, kus konkreetse tulemuseni jõutakse teinekord alles mõne aasta pärast. Enamasti järgneb tööstuse pöördumisele probleemi olemuse täpsem väljaselgitamine. Selle järel töötatakse välja uuringute plaan ja koostatakse eelarve ning proovitakse leida finantsallikaid. Nii mõnigi kord võib koostöö jääda ka finantsallikate puudumise taha.

Flavoure
* Projekti Flavoure (Food and Feed Laboratory of Varied and Outstanding Research in Estonia) eesmärk on toidu- ja söödakvaliteediga seotud riskide hindamine ning teadustulemuste rakendamine toiduainetootmises lõpptarbijate heaks.
* Tegevuste hulka kuulub teadlaste võrgustiku loomine, noorteadurite suunamine välisülikoolidesse ja laborantide täiendusõppe koordineerimine.
* Projekti toetuse eest soetatakse ERIA Juuliku teaduslaborisse molekulaar-bioloogilised laboriseadmed (tsentrifuugid, kuumutuskapid eri proovide töötlemiseks; kromatograafid aminohapete, mükotoksiinide ja suhkrute analüüsimiseks; PCR- ja elektroforeesiseadmed DNA-uuringute läbiviimiseks jne).
* Projekti kuuluvad TÜ keemiainstituudi analüütilise keemia õppetool, TTÜ matemaatika-loodusteaduskonna keemiainstituudi analüütilise keemia õppetool, Leedu põllumajandusinstituut, Helsingi ülikooli põllumajanduse ja metsanduse teaduskonna rakendusbioloogia osakond, Helsingi ülikooli loomaarstiteaduskond, Arhusi ülikooli põllumajandusteaduskond, Bulgaaria rahva tervisekaitse riiklik keskus, Hispaania säästva põllumajanduse instituut ning Hispaania loodusressursside ja põllumajandusliku bioloogia instituut.

LOE VEEL:

Jaga
Kommentaarid