20. juuliks ei olnud pakettreiside müügiaruannet esitanud 125 reisikorraldajat, mis seab kahtluse alla nende pakkujate tagatise piisavuse. Tarbijakaitseamet paneb kõigile reisiostjatele südamele, et enne reisilepingu sõlmimist ja ettevõtja valikut tasub alati kontrollida, ega teenusepakkuja ameti mustas nimekirjas ole. Praegu on nimekirja lisatud ka tuntud ja suuri reisiettevõtjaid, näiteks Matkavekka ja Eckerö Line’i Eesti filiaal, Tallink Travel Club ja Sunny Holidays, sest nad on ületanud selle aasta eelmise kvartali aruande esitamise aja.

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Kadri Kauksi sõnul on aruande esitamata jätmise puhul ettevõtted toonud mitu põhjust. „Öeldakse, et on unustatud, ettevõttes pole piisavalt tööjõudu ja aega, et sellist aruandlust esitada, ei ole oldud teadlikud, et aruanded tuleb esitada, või ei peeta seda primaarseks ja vajalikuks,” tõi Kauksi näiteid.

Juba menetletakse

Kui Tallink Travel Clubilt põhjust küsiti, siis neil on esitamata jätmiseks hoopis teistsugune põhjus. Nimelt tegeleb laevafirma Tallink tütarettevõte hoopis sissetuleva turismiga, mistõttu ei ole neil ühtegi pakettreisi eelmise kvartali jooksul müüdud. „Tegu on ilmselge paberimajanduse apsakaga. Tõesti ei esitanud me nulliga aruannet, sest arvasime, et seda teha vaja ei ole, kui sel suunal müügitulemusi näidata pole,” ütles Tallinki kommunikatsioonijuht Luulea Lääne. Lääne lubas ka, et tarbijakaitseametile saadetakse vastav aruanne nüüd kohe ära.

Musta nimekirja sattunud 125 ettevõttele saadetakse siis sellekohane märgukiri, kuid kui ka sellele ei reageerita, algatab tarbijakaitseamet reisiettevõtja suhtes väärteomenetluse.

„Tavapärane tulemus on, et aruanne esitatakse märgukirja peale, kuid näiteks eelmise kvartali osas algatasime 23 väärteomenetlust nende suhtes, kes ka peale märgukirja saamist aruannet ei esitanud,” selgitas Kauksi.