Me pole nii rikkad, et tarbida Eestis Londoni hindadega ja meie sissetulekute ja varadega.

Omamoodi säästlikuse eeskujuks on USA üks rikkam inimene miljardär Warren Buffett, kes võiks endale lubada kaugelt rohkem kui ta seda teeb. Kuid ta ei vaja seda. Ta on harjunud kokkuhoidliku elustiiliga.

88 miljardi dollarise varandusega 88-aastane Buffett tõesti ei pea raha lugema ja võiks endale mõndagi lubada. Kuid ei, ta ei pea tarbima niipalju kui teenib.

Kus miljardär elab? Võib tunduda üllatav, sest kui inimene saab parema elu peale, siis sageli tähendab see paremasse asukohta ja suuremasse elamisse kolimist. See ei kehti Warren Buffetti kohta, kes elab ikka 1958. aastal ostetud tagasihoidlikus majas Omaha linnakeseks. Ta maksis maja eest 31 000 dollarit. Celebritynetworth kirjutas, et maja on kaasaajal väärt umbes 650 000 dollarit.

Nagu paljudel eestlastel oli ka Buffettil suvila. Ta ostis 1971. aastal suvila Californiasse Laguna Beachile, makstes selle eest 150 000 dollarit, kuid kuna ta kasutas seda vähe, müüs ta maja ligi kaheksa miljoni dollari eest.

Rikaste inimeste või ennast rikasteks pidavate autovalikuks on Ferrari, Aston Martin ja Lamborghini. Ja kui tuleb välja uus automudel, siis tuleb ju uus auto osta. Ja mida tegi Buffett? Ta ostis uue auto 2014. aastal ja selleks oli 45 000 dollariline Cadillac XTS. Varem sõitis ta 2006. aasta Cadillac DTS-iga.

Millega kümnetesse miljarditesse tehinguid sõlmiv mees helistab? Ei helista Vertu ega iPhone'iga, vaid vanamoodsa klapptelefoniga. Juuksuris käik läheb tal maksma 18 dollarit. Eestiski võib juuksurisalongides meeste juukselõikus maksta kaugelt rohkem ja klientidest pole puudust.

Peenetes restoranides einestamise asemel käib ta igapäevaselt McDonald´sis ja tema keskmine kulutatud summa on 3,18 dollarit. Ta on maniakaalne Coca-Cola tarbija. Tema enda jutu peale kulub tal päevas viis Coca-Colat, mida on rohkem kui tavainimene tarbib kuid see on isegi tavainimesele rahaliselt jõukohane.

Kui staatuse sümboliks peetakse kuhugi elitaarsesse klubisse kuulumist, siis Buffett selliste asjadega ei tegele. Kuid oma nõrkus on ka Buffettil – tal meeldib mängida golfi ja ta on mitme golfiklubi liige. Ka meeldib talle bridži mängimine, millele kulub 12 tundi nädalas. Buffett armastab lugeda raamatuid ja neid on tal palju, mistõttu kogu aeg tõstab ta ringi lugemata raamatute virnu.

Ainus tõsiselt kallis nõrkus on Buffettil eralennuki omamine ja pidamine.

Tema varandusest 99% on Berkshire Hathaways aktsiates, kuid ülejäänud ühte protsenti juhib ta iseseisvalt, kuhu ta on ostnud selliste ettevõtete nagu Wells Fargo, Seritage Growth Properties, JPMorgani ja teiste ettevõtete aktsiaid.

Mida ta siis teeb rikkusega? Ta kulutab selle heategevuseks. Alates 2000. aastast on ta kulutanud heategevusele 46 miljardit dollarit.

„Mu elu ei saa olla õnnelikum,“ ütles Buffett CNBCile antud intervjuus. „Ma oleks vähem õnnelik kui mul oleks kuus või seitse maja. Mul on kõik mida ma vajan.“

Omahas ei maksa üllatuda, kui Buffettit võib kohata sõbra Bill Gatesiga lõunat söömas, kusjuures Buffett kasutab sooduskuponge.