Vanilli hind on kahe viimase aastaga enam kui kolmekordistunud ning kilo maksab nüüd 450 dollarit.

Hinnatõusu peamisteks põhjuseks on maailma suurima tootja Madagaskari kasvatajate ning vahendajate seatud barjäärid. Nõudlust on aga suurendanud asjaolu, tarbijate nõudmisel tahab üha rohkem suuri toidufirmasid kasutada naturaalseid, söödavatest allikatest pärit lõhna- ja maitseaineid. Tavapärasaelt on need valmistatud naftast, sõrgadest ning isegi lehmasõnnikust.

Umbes 90% maailma kompveki-, koogi-, jäätise ning karastusjookide tootjate kasutatavast vanilliaroomist ja maitsest on sünteetiline ning põhineb naftal. Ja maksab vaid murdosa vanillikaunadest saadud ekstrakti hinnast.

Vanilliini, vanillikaunades sisalduvat aroomi ning maitsemolekuli on sünteesitud nii riisikliidest kui nelgiõlist. Umbes 7 protsenti tuleb puidust ning vaid 1% vanilliubadest.

„Kuna vaid üksikud suudavad endale naturaalset vaniljet lubada, saadavad inimesed mulle üle ilma oma vaniljelõhna näidiseid,“ tõdes USA konsultatsioonifirma Bakto Flavours esindaja Daphna Havkin-Frenkel. Tema töö on toiduainetööstuste lõhnaalase arenduse ning naturaalsete lõhnade tarnete alaste konsultatsioonide andmine.