Ärileht kirjutas täna, et lasteaedade puhkused teevad töötavate vanemate elu keeruliseks. Lugu saab lugeda siit.

Tallinna haridusamet ei vastanud puhkuste tõttu küsimustele. Vastuseta jäid küsimused: miks peab kogu lasteaia personal ühel ajal puhkama? miks ei teavitata vanemaid asendushoiu võimalusest? miks tuleb ikka maksta 52,46 eurot kohatasu, ehkki lasteaed on lukus?

Täna vastas nendele küsimustele abilinnapea Mihhail Kõlvart. Järgneb tema kommentaar:

Laste vähesuse või remondi tõttu ühendatakse suveperioodil lasteasutustes rühmi ja vajaduse korral suletakse asutused kollektiivpuhkuseks.

Kollektiivpuhkuse võimalus ja aeg otsustatakse, arvestades eelmisel suvel kohta soovinud lastevanemate poolt esitatud avalduste arvu. Põhjendatud otsuse teeb lasteasutuse direktor ja kooskõlastab selle hoolekoguga. Direktor teavitab suvisest töökorraldusest ja asenduskohtadest lasteasutust, lapsevanemaid ja Tallinna haridusametit.

Kollektiivpuhkuse ajal saavad lasteasutused teostada ka suuremaid remonditöid siseruumides või õuealal. Üldjuhul teevad lasteasutuste juhid asenduslasteaedade leidmisel omavahel koostööd. Selle info põhjal teab suvel töötav asenduslasteaed planeerida avatud rühmade arvu ja aega. Kui mõnel lasteaial on suveperioodiks kohasoovijaid palju, jääb lasteaed võimalusel suveks avatuks.
Kollektiivpuhkuse ajaks tagatakse lastele kohad mõnes teises, teeninduspiirkonnas asuvas lasteasutuses. Üldjuhul ei ole asenduslasteaiad pikemaks perioodiks paika pandud, otsus tehakse igal aastal, sõltuvalt vajadusest. Mõned lasteaiad on ise omavahel kokku leppinud, et üks või teine neist jääb asenduslasteaiaks.

Kui lapsevanem soovib suveperioodiks lasteaiakohta, tuleb tal pöörduda oma lasteasutuse direktori poole, kes tagab lapsele asenduslasteaias koha. Tavaliselt tuleb vanematel sellest teada anda kevadel, et lasteaias saaksid planeerida oma töötajate puhkusi.

Kui lasteaed on juba kollektiivpuhkusele läinud, kuid vanemal on ootamatult vaja kohe lapsele asenduslasteaias kohta, siis lahendus sõltub sellest, kelle poole vanem pöördub. Kui lapsevanem pöördub haridusametisse, siis otsime meie lapsele koha mõnes asenduslasteaias. Kui vanem pöördub aga ise asenduslasteaia poole, siis võimalusel aitavad nemad.

Lasteaiaõpetaja puhkus on 42 kalendripäeva, õpetaja abi puhkab 28 kalendripäeva. Kogu personal ei pea ühel ajal puhkama, alati saab rühmi ühendada. Vanemad peaksid kindlasti koostöös hoolekogu liikmete ja lasteaia juhtkonnaga läbi arutama kollektiivpuhkuse aja ja korralduse.
Lasteaial on kohustus jagada suvise töökorralduse ja asenduslasteaia kohta vanematele infot ning tagada soovijale koht asenduslasteaias. Lastevanemate koosolekutel sellest ka räägitakse. Vanem ei pea kindlasti suvel last tööle kaasa võtma.

Kui lasteaed on kollektiivpuhkusel, siis vanem kohatasu maksma ei pea.

Kui vanem ei leia kollektiivpuhkuse ja asenduslasteaia infot oma rühmas, siis tuleb julgesti küsida juhilt või oma rühma õpetajatelt.
Lisaks on vanematele vastav info olemas ka iga lasteaia kodulehel.
Samuti on info lasteaedade suvepuhkustest haridusameti veebilehel.