Seaduseelnõuga määratakse kindlaks rahvusringhäälingu tegevuse alused ja eesmärk ning õigused ja kohustused, samuti Eesti Televisiooni (ETV) ja Eesti Raadio (ER) lõpetamise ning Eesti Rahvusringhäälingu asutamise kord.

Eelnõu kohaselt ei edasta rahvusringhääling oma programmides reklaami. Reklaam on lubatud vaid juhul, kui rahvusringhääling omandab ülekandeõigused mõnele rahvusvahelisele suurüritusele või spordivõistlusele ning reklaam sisaldub ülekandeõigustes.

Eelnõu järgi on rahvusringhääling kohustatud põhjendamatult viivitamata edastama kaudu kõik põhiseaduslike riigiorganite ametlikud teated, mida tuleb edastada omapoolsete muudatusteta.

Eelnõu kohaselt on rahvusringhäälingul võrdsete tingimuste korral eesõigus teiste isikute ees sõlmida lepinguid ürituste ja sündmuste ülekandmiseks ning salvestamiseks.

Rahvusringhäälingu poolt edastatavad saated ja programmid peavad aitama kaasa eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilitamisele ning arendamisele, Eesti riikluse tugevdamisele ning Eesti rahvusvahelise maine tõstmisele, seisab eelnõus.

Rahvusringhääling ei või eelnõu järgi oma programmides edastada informatsiooni viisil, mis võib kahjustada avalikku korda, kõlblust, teiste isikute õigusi ja vabadusi, tervist, au ning head nime.

Kultuuriminister Signe Kivi on öelnud, et eelnõu menetlemine pole Riigikogus kindlasti lihtne. Samas kiitis valitsus eelnõu heaks üksmeelselt.

Kivi sõnul valmistasid eelnõu ette nii ringhäälingunõukogu, ETV ja ER kui ka erakanalite esindajad. See peaks Kivi hinnangul tagama ka eelnõu toetuse parlamendis.