Uuringuga on kavas kaardistada rahvusvahelist praktikat sarnaste ettevõtete asutamisel. Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts on varem öelnud, et uuringu tulemused peaksid selguma veel sel aastal, kirjutas BNS.

Hanke vaidlustuse esitas komisjonile advokaadibüroo Tamme Otsmann Ruus Vabamets koos Läti ja Leedu kolleegidega. Komisjon rahuldas vaidlustuse osaliselt, tunnistades kehtetuks eduka pakkumise otsuse, kuid jättis rahuldamata kaebuse osa, millega advokaadibüroo taotles Lawini ning audiitorettevõtte Pricewaterhousecoopers kvalifitseerimise ja nende pakkumiste vastavaks tunnistamise otsuse kehtetuks tunnistamist.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Rasmus Ruuda ütles, et kuna riigihangete vaidlustuskomisjon ei ole tunnistanud kehtetuks hanke tulemusi tervikuna, siis hanke korraldaja jätkab ka pärast vaidlustuskomisjoni otsust sama hankemenetlusega ning samade pakkujatega.

Ruuda selgitas, et vaidlustuskomisjon peab vajalikuks suunata hanke korraldaja täiendavalt kontrollima hanke võitja võimalikku maksuvõlga, maksuvõla esinemise argumendi esitas hanke tulemuste vaidlustaja. "Me suhtume vaidlustuskomisjoni otsusesse täie tõsidusega ning asume täiendavalt kontrollima, kas madalaima pakkumuse teinud ettevõttel esineb maksuvõlg või mitte," lisas Ruuda.

Komisjoni otsuse peale saab 10 päeva jooksul esitada kaebuse Tallinna halduskohtule.

Kokku tuli hankele tähtajaks kuus pakkumist, mis kõik hankele ka kvalifitseeriti: üks pakkumine audiitorettevõttelt Pricewaterhousecoopers ning pakkumised advokaadibüroodelt Tamme Otsmann Ruus Vabamets, Raidla Lejins & Norcous Advokaadibüroo OÜ, Advokaadibüroo Glikman & Partnerid OÜ, Advokaadibüroo Sorainen AS ja Advokaadibüroo Lawin AS.

Viis pakkumist olid ühispakkumised, millesse olid hõlmatud lisaks konsortsiumi juhtpartnerile ka Läti ja Leedu partnerid. Kuuenda, Soraineni advokaadibüroo pakkumisse oli kaasatud üks audiitorbüroo.

Minister Parts on varem öelnud, et kavandatav uuring annab projektis osalevatele pooltele põhiliselt vajaliku kompetentsi projekti haldamiseks ja edasi arendamiseks. "Näiteks on analüüsi üks eesmärk selgitada välja loodava ettevõtte aktsionäride koosseis," lisas Parts. "Pärast analüüsi valmimist on järgmiseks sammuks juba uue ettevõtte loomine."

Tellitava uuringu eesmärk on analüüsida ühisettevõtte asutamisega seonduvad juriidilisi ja majanduslikke aspekte, käsitleda ettevõtte struktuuriga seonduvat ning selgitada välja ettevõtte optimaalne juhtimisstruktuur. Uuringu lähteülesanne on ühiselt kokku lepitud Eesti, Läti, ja Leedu vahel ministeeriumidevahelises töörühmas. Eestis on vastutav ministeerium majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.