Arco Real Estate AS juhatuse liige Mart Saa leidis, et arvestades kinnisvaraturu positiivset olukorda võiks eluasemelaenude intressimäärad langeda euriboriga samas tempos.

Eluasemelaenude turg on aktiveerunud tänu madalatele intressimääradele. Viimase aasta jooksul on tüüpiliseks eluasemelaenude intressimäära aluseks olev euribor langenud 1,4 protsenti. Tarbijani jõudev eluasemelaenu intressimäär on aastaga aga kukkunud kõigest 0,7 protsenti.

"Aastaga on euribor kukkunud üle nelja korra ehk kuu keskmisena 1,8 pealt 0,4 protsendile. Euriborile liidetav riskimarginaal on aga seevastu kasvanud 1,6 protsendi pealt 2,3 protsendile," analüüsis Saa olukorda laenuturul.

"Nii on laenuvõtjani jõudev eluasemelaenu lõplik intressimäär vaatamata euribori jätkuvale kukkumisele olnud viimased kolm kuud 2,7 protsenti."

Tänane elamispindade turg on näidanud stabiilset ja mitte liiga kõrget hinnatõusu. Turg on aktiivne ja tehinguid tehakse märkimisväärselt. Eluasemelaenude käibed on stabiilsed ja väikeses tõusus. Need näitajad ütlevad, et eluasemeturule laenu andmine ei ole seotud liigsete riskidega, mida peaks hinnastama võrdväärselt riskantsele kriisiajale.

"Tänane kinnisvara- ja eluasemeturg ei vaevle teadmatuses nagu näiteks 2009.-2010. aastal, mil riskimarginaalid olid tänastega võrreldavad. Eesti eluasemelaenude võtjad väärivad madalamat intressimäära," sõnas Saa.