In­fo­ka­na­li­te sul­ge­mi­ne on tõlgen­da­tav ag­res­siiv­su­se ja umbu­sal­du­se­na. Sel­le mõju võib võrrel­da pe­re­su­he­te­ga, mil­les üks kaa­sa va­he­tab et­te tea­ta­ma­ta ühi­se elu­ruu­mi lu­ku. Nii jõuli­ne käi­tu­mi­ne kut­sub esi­le vas­tu­reakt­sioo­ni.

Jä­re­li­kult pea­vad and­me­baa­si­de sul­ge­mi­se põhju­sed ole­ma kaa­lu­kad: ta­sub hin­na­ta, kas töö­ta­ja­pool­ne tö­öand­ja kah­jus­ta­mi­se oht on ik­ka pii­sa­valt suur ja tõen­äo­li­ne. Sel­list prak­ti­kat on ra­ken­da­tud olu­li­se­le in­fo­le juur­depää­su oma­nud töö­ta­ja­te ehk juht­kon­na ja tipps­pet­sia­lis­ti­de­ga töö­suh­te lõpe­ta­mi­se kor­ral. Se­da ka­su­ta­ti laie­malt sa­jan­di­va­he­tu­sel, kui ta­ju­ti oh­tu, et mõni müügi­mees ta­hab se­ni­se tö­öand­ja klien­di­baa­si­le tu­gi­ne­des oma fir­mat asu­ta­da.

Kom­men­tee­ri­ja on üsna täp­selt ava­nud in­fo­ka­na­li­te sul­ge­mi­se psühho­loo­gia. Oo­ta­ma­tu eba­meel­div tea­de val­lan­dab mõnes ini­me­ses es­malt ei­tu­se („see po­le võima­lik, mi­nu­ga nii et teh­ta”) ja seejä­rel vi­ha („ma nei­le veel näi­tan”). Ena­mik ini­me­si ta­jub jõudu­de va­he­kor­da adek­vaat­selt ja en­dast suu­re­mat (loe: tö­öand­jat) ründa­ma ei ki­pu. Küll aga võib se­da et­te tul­la väi­ke­fir­mas või isik­li­ke ja töö­su­he­te lä­bipõimu­mi­se kor­ral, näi­teks se­nis­te sõpra­de va­hel. Pi­ke­ma töö­suh­te jook­sul on sel­geks saa­dud, mil­li­sed on ühe­le või tei­se­le ini­me­se­le ise­loo­mu­li­kud st­res­si­reakt­sioo­nid, mistõttu in­fo­baa­si­de sul­ge­mi­se ot­sus te­hak­se pi­gem isi­kust ja suh­test, mit­te ame­tist või or­ga­ni­sat­sioo­ni ta­va­dest läh­tu­des. Õi­gus­ta­tud po­le kind­las­ti kõigi and­me­baa­si­de sul­ge­mi­ne.

Vää­ri­ka töö­suh­te kor­ral rää­gi­vad poo­led lä­bi, mil­le­ga töö­ta­ja vii­ma­se töö­tun­ni­ni te­ge­leb ja mil­list in­fot ta va­jab.

Olen ol­nud tun­nis­ta­jaks ju­hi ütlu­se­le: „Vaa­ta üle, mi­da saad edas­pi­di ka­su­ta­da, ja tee koo­piad”. Sel­li­ne suh­tu­mi­ne jät­tis tun­de, et töö­ta­jat usal­da­ti, ning lõi võima­lu­se au­salt kok­ku lep­pi­da, kui­das in­fot edas­pi­di ka­su­ta­tak­se.