Inflatsiooni pidurdumist viimastel kuudel on rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Kristjan Pungase sõnul soodustanud välistegurite mõju vähenemine.
Maailmamajanduse nõrkuse tõttu on kütuste hinnad välisturgudel odavnenud ning toonud kaasa alaneva inflatsiooni nii Eestis kui eurotsoonis. Aprillis oli kütus Eestis 6,6 protsenti odavam kui aasta tagasi.

"Aprilli hindu mõjutasid ka hooajalised põhjused - värskete aiasaaduste müügiletulek ning turismihooaja algusele iseloomulik majutuse kallinemine. Samas sideteenused jätkasid odavnemist aprillis, mis koos elektri mõningase odavnemisega tasakaalustas eelmainitud hinnatõuse," ütels Pungas.

Ta märkis, et kuna möödunud aasta kevadel ja suve alguses nafta hind Euroopa võlakriisi ning maailmamajanduse väljavaadete halvenemise tõttu kiirelt alanes, siis võib järgmistel kuudel inflatsiooni pidurdumine peatuda.

Euroala inflatsioon alanes aprillis esialgsel hinnangul kütuste odavnemise ning teenuste hinnatõusu pidurdumise tõttu 1,2 protsendini. Aeglustumine oli oodatust kiirem, mis osalt viitab Euroopa sisetarbimise nõrkusele.