Nagu võis arvata langes skandaali tõttu Nordea aktsia hind. See tähendab, et pank muutus turul odavamaks. Juba tükk aega ei ole kostnud Skandinaavia pankade ühinemisspekulatsioone, mis iga 3-4 aasta tagant taas maad võtavad.

Ma kahtlen, et Nordea Balti äri on müügis. Kui terve Nordea kontsern oleks müügis, leiaks sellele kiiresti huvilisi, kuid Balti äri on marginaalne. Samas ärikeskkond on praegu pankadele väga vaenulik.

Äripäevas ilmunud spekulatsioonis mainiti võimalike ostjatena HSBC panka ja LHVd. Minu arvates ei ole kumbki nendest kahest kohe kindlasti Nordea Balti äri ostmas.

Hiljuti oli teemaks Danske panga eraisikute Balti äri müük. Lätis-Leedus see õnnestus, ostjaks oli turuliider Swedbank. Eesti äri ei õnnestunud Danske pangal maha müüa, küll aga ostab LHV ära Danske pensionifondide äri. Nordea Balti äri on palju suurem.

HSBC ei ole enam ammu töötamas strateegia kallal, et gloobusele panna kohaolekuga kohtadesse panga lipukesi. Regulatiivne keskkond on karmistunud ja pangandusäri on madalate intressitasemete juures vähem atraktiivne. Seetõttu ei ole HSBC laienemas vaid hoopis mitmetelt turgudelt lahkumas ehk varasid müümas. Pank on valinud selektiivse kasvustrateegia, kus keskendutakse atraktiivsematele turgudele ja pallast müüakse maha või pannakse kinni.

Millega pälviks Baltikum gigandi huvi? Majanduskasv ei ole kiire. Rahvaarv on alla 7 miljoni inimese. Tekib küsimus, et kui kiiresti rahvaarv kasvab ärimahtude kasvatamiseks? Rahvaarv kahaneb. Kas rahvusvahelised ärid kolivad Baltikumi? Mõningal määral, kuid juba on ka lahkujaid. Selle alla 7 miljoni inimesele pangateenuste pakkumiseks on tarvis osutada teenuseid vähemalt neljas keeles. See ei ole atraktiivne.

Nordea pank ei ole piirkonna suurim pank, isegi mitte suuruselt teine pank.

Maailmas on jalaga segada 7 miljoni inimesega piirkondi, mida saab teenindada ühes keeles ning kus rahvaarv ja ärimahud on kasvavad. Peaks olema ime, kui see pank Baltikumi laienemisele mõtleks.

Aga LHV?

Vaatame potentsiaalse kosilasena LHVd. LHVl on Nordea Balti äri poole vaadates paar ületamatut probleemi.

Nordea on liiga suur. Nordea Balti laenuportfelli maht oli neljandas kvartalis 8,1 miljardit eurot. Hoiuseid oli pangal 4,4 miljardit eurot. Ärimudel on selline, et kui Baltikumis suudetakse laenu anda, siis finantseeritakse seda Skandinaavia emapanga hoiuste arvelt.

Mõnevõrra raske on ette kujutada millega LHV kataks 3,7 miljardi eurose väljaantud laenude ja hoiuste vahe. Nordea laenuportfellis on 2,5 miljardi euro eest eluasemelaene. Need on praegustel intressitasemetel ja buumiaegsetel riskimarginaalitasemetel erakordselt ebaatraktiivsed. LHV pangal ei ole nii odavalt hoiuseid sees, et nad oleksid ise suutnud käivitada suuremat eluasemelaenude äri. Kindlasti käib neil üle jõu leida kusagilt 2,5 miljardit eurot odavat pikaajalist raha, et seda Nordea äri edasi finantseerida.

LHV panga hoiuste maht oli vaid 633 miljonit eurot ja laenuportfell 410 miljonit eurot. Kuidas võiks välja näha ülevõtmistehing, kus kiiresti kasvav väikepank ostab ligi 20-korda suurema laenuportfelliga ja ligi 7-korda suurema hoiustemahuga panga?

Nordea pangal on Baltikumis 782 töötajat. LHV väike töötajate arv sulaks ära Nordea filiaali töötajate rägastikku. Kuidas juhtida nende ärilist mõtlemist, kui nad on harjunud Soomest ja hiljem Rootsist saama kõiki juhiseid, mida on tarvis teha. Ka tootearendus tehakse mujal. LHV töötajaskond sulaks sellesse panka ära. Ärikultuuride ja äriprotsesside ühtlustamine võtaks aastaid.

Kui tõesti Nordea Balti äri tahetaks osta, siis LHVd väike aktsiaemissioon ei aitaks. Vaja oleks kaasata sadades miljonites eurodes värsket omakapitali. See tähendaks, et LHV senistele aktsionäridele Lõhmusele, Viisemannile ja teistele jääks senine äri ülesehitamise rõõm, kuid edaspidi jääksid nad väikesteks vähemusomanikeks kes teab kelle kätte minevas pangas. Minule on jäänud mulje, et teist korda Hansapanga müügi reha otsa enam astuda ei soovita.

Küll aga ei välistaks, et LHV võib mingeid Nordea ärisid või tooteportfelle osta. Näiteks Danske pangaga Nordeal kahas olevat automaatide võrku, miks ka mitte krediitkaardi ja järelmaksuportfelli, liisinguportfelli, jms. Et LHV tuli Lätist välja, käiks jutt Eesti ja vähemal määral Leedu ärist. Kindlasti nooliks LHV ka Nordea pensionifondide äri, kuid LHVl koos Danske fondidega läheb turuosa liiga suureks, et sama katuse alla mahuks ka Nordea fondid.

Kindlasti ei ütleks LHV ära Nordea klientidest ja töötajatest, kuid neid saab soodsamalt kui pangaäri ostes.